FRISS: Kiosztották a közgazdasági Nobel-díjakat, úttörő kutatást végeztek a győztesek

Megvannak az idei közgazdasági Nobel-díj győztesei.

Íme a közgazdasági Nobel-díj győztes kutatása

Az intézmények létrejöttének módja és hatása a gazdaságok fejlődésére

volt az idei Nobel-díjas kutatás témája.

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia döntése értelmében idén Daron Acemoglu, Simon Johnson és James Robinson nyerte el a 2024-es közgazdasági Nobel-díjat „az intézmények kialakulásának és a jólétre gyakorolt ​​hatásának tanulmányozásáért”. Acemoglu és Johnson a Massachusetts Institute of Technologyban dolgoznak, míg Robinson a Chicagói Egyetemen folytatja kutatásait, így mindhárom díjazott az Egyesült Államokban végzi munkáját.

A díjazottak bebizonyították, a társadalmi intézmények mennyire fontosak egy ország jóléte szempontjából. A gyenge jogállamisággal rendelkező társadalmak, és a lakosságot kizsákmányoló intézmények nem segítik a fejlődést, illetve a pozitív irányú változást. A díjazottak kutatása segít megérteni, hogy ez pontosan miért van így

– áll a Nobel-bizottság közleményében.

Az indoklás és a nyertes kutatás összegzése így folytatódik:

Amikor az európaiak gyarmatosították a Föld nagy részét, az intézmények ezekben (a gyarmatosított) a társadalmakban megváltoztak. Ez néha drámai volt, de nem mindenhol egyforma módon ment végbe.

Egyes helyeken az volt a cél, hogy kizsákmányolják az őslakosokat, és erőforrásokat zsákmányoljanak a gyarmatosítók számára. Más országokban a gyarmatosítók befogadó politikai és gazdasági rendszereket alakítottak ki az európából érkező migránsok hosszú távú jólétének érdekében.

A díjazottak bizonyították, hogy az (gyarmatosított – a szerk.) országok jólétében mutatkozó különbségek egyik magyarázata a gyarmatosítás során bevezetett társadalmi intézmények jellemzői. A befogadó jellegű intézményeket gyakran azokban az országokban vezették be, amelyek gyarmatosításukkor szegények voltak, ami idővel általában jóléthez vezetett a népesség körében. Ez egy fontos oka annak, hogy az egykor gazdag gyarmatok miért szegények, és fordítva.

Komoly elismerést kaptak a közgazdasági Nobel-díj nyertesei

Az országok közötti hatalmas jövedelmi különbségek csökkentése korunk egyik legnagyobb kihívása

– mondta Jakob Svensson, a Gazdaságtudományi Díj Bizottságának elnöke közleményében. Svensson úgy látja, hogy a díjazottak a társadalmi intézmények fontos szerepét demonstrálták a gazdasági különbségek csökkentésében.

Ez volt az utolsó díj, amelyet idén osztottak ki, és értéke 11 millió svéd korona (hozzávetőlegesen 387 millió 662 ezer forint).

Tavaly a harvardi gazdaságtörténész, Claudia Goldin nyerte el a díjat a férfiak és nők közötti bér- és munkaerő-piaci egyenlőtlenség okait feltáró munkájáért. A közgazdasági díjat a kezdetek óta az amerikai akadémikusok nyerik a legnagyobb arányban, de a tudományos területeken is ők nyernek a legtöbbször.

(reuters.com/aljazeera.com/nobelprize.org)

Valódi Hírek