Besegít pár ellenzéki a Fidesznek olimpia-ügyben

Az ellenzéki pártok inkább segítik, mint támadják a Fideszt az olimpiai népszavazás ügyében. Dacára annak, hogy saját tagságuk is inkább az olimpia ellen van.

– Felesleges az olimpiai népszavazás – véli Tokody Marcell jobbikos képviselő, mivel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) rövidesen közvélemény-kutatást indít, hogy a főváros lakossága támogatja-e vagy sem az Olimpiát.

Szerinte korábban lett volna értelme egy ilyen szavazásnak, ám így, a NOB közvélemény-kutatásával már nem. Mint a Jobbiktól korábban elhangzott:

amennyiben a fővárosi lakosság 60-70 százaléka nem áll be az Olimpia mögé, úgy a NOB nem fogja támogatni Budapest pályázatát.

Tokody szerint így felesleges pénzkidobás lenne a Momentum Mozgalom által is szorgalmazott népszavazás.

Tokody Marcell egyébként azok között volt, akik a Fővárosi Közgyűlésben leszavazták azt az LMP-s indítványt, hogy a főváros vonja vissza az olimpiai pályázatát.

A szavazáskor a kormánypárti városatyák mellett jó pár baloldali sem vonatta volna vissza a fővárossal az olimpiai pályázatot.

Nemmel szavazott vagy tartózkodott:

Gajda Péter (MSZP),

Horváth Csaba (MSZP),

Tóth József (MSZP),

Hajdu László (DK),

Karácsony Gergely (PM),

Geiger Ferenc (Civil szervezetek),

Szabados Ákos (MSZP-DK-Együtt-PM),

Tokody Marcell (Jobbik).

Az olimpiai pályázat visszavonását csak az alábbi 5 képviselő szavazta meg: Szaniszló Sándor (MSZP), Trippon Norbert (MSZP), Gy. Németh Erzsébet (DK), Székely Sándor (Együtt-PM), Csárdi Antal (LMP).

Tokody képviselő úr javaslatának a szépsége, hogy közismert, jelenleg a fővárosban kis többsége van az olimpia támogatóinak és a NOB közvélemény-kutatása is nagy valószínűséggel ezt fogja kihozni.

Azonban az eddig ismert, legfrissebb közvéleménykutatást az olimpiai pályázatot menedzselő Budapest 2024 Nonprofit Zrt. rendelte meg. Az is kérdéses, hogy a NOB finanszírozta közvélemény-kutatás ugyan mennyivel lenne megbízhatóbb és pláne ellenőrizhetőbb, mint egy népszavazás?

Az viszont különösen érdekes, hogy egy elvileg ellenzéki képviselő gyakorlatilag azért kampányol, hogy a kormánypárt különösebb megrázkódtatások nélkül keresztülvihesse az akaratát, ráadásul sajnálja a pénzt egy olyan népszavazásra, ahol cirka 3000 milliárdjuk sorsáról kellene dönteni a választópolgároknak.

Ahogy az is némileg furcsa, hogy bár a Publicus intézet felmérése szerint az MSZP-szavazók túlnyomó többsége élből elutasítja az olimpiát, sőt óriási korrupciót gyanít a vállalkozás mögött, ám képviselőik mintha kissé máshogy látnák a dolgot, ha dönteniük kell.

Valódi Hírek