Hivatalos: Magyarország már nem demokrácia a Freedom House szerint

Lesújtó jelentés arról, amit a Fidesz-szavazókon kívül már az egész világ lát.

Magyarország 2019-ben átcsúszott a félig szilárd demokráciák sorából a hibrid rezsimek közé – állapítja meg a demokráciák helyzetével foglalkozó amerikai Freedom House nevű szervezet legfrissebb jelentése.

A jelentés a Balkánt, Ukrajnát, Moldovát és Grúziát veszi Magyarországgal egy kalap alá.

Ez nem hangzik jól.

A meghatározás szerint a hibrid rezsimekben tartanak ugyan választásokat, de törékenyek a demokratikus intézmények, és csorbulnak a politikai és polgári szabadságjogok.

A 29 vizsgált országból mindössze tízben van demokrácia, tízben hibrid rezsim, kilencben pedig autoriter berendezkedés – írja a jelentés. Tíz év alatt háromszorosára nőtt a hibrid rezsimek száma, a demokráciáké pedig harmadára csökkent.

A legutóbbi jelentésben Magyarország még félig demokráciának számított, de 2015 előtt még szilárd demokráciaként jellemezték. Vagyis rövid időn belül két kategóriát zuhantunk, ami példátlan a 25 éve rendszeresen kiadott jelentés történetében.

A választások, a korrupció és a helyi demokrácia szempontjából rontottunk az előző évhez képest.

Magyarország a jelentésben 3,96 pontot kapott, pont annyit, mint Szerbia. 4-től számíthatnánk félig szilárd demokráciának.

Mostanra tehát sokkal közelebb vagyunk a balkáni országok átlagához (3,73), mint Közép-Európáéhoz (5,22).

Magyarországgal kapcsolatban a jelentés megemlíti, hogy 2019-ben a kormány megszilárdította az oktatás és a művészeti szféra feletti kontrollját.

A Freedom House szerint, noha az ellenzék fontos győzelmeket aratott az önkormányzati választásokon, a kormány propagandahálózata

folyamatosan támadja az ellenzéki pártokat.

Ráadásul a kormány politikai alapon használ olyan adminisztratív eszközöket, amelyek tovább nehezítik az ellenzékiek életét.

A jelentés végén a Freedom House ajánlásokat is megfogalmaz. Az Európai Uniónak például azt tanácsolják, hogy a tagállami támogatásokat kössék a demokratikus értékek tiszteletben tartásához.

(A teljes jelentés angol nyelven itt található).

Valódi Hírek