A felfüggesztett Fidesz azonnali kizárását kezdeményezik az Európai Néppártból

Orbán teljhatalom-törvényével betelt a pohár a dánoknál.

A felfüggesztett Fidesz azonnali kizárását kezdeményezi a jobbközép pártcsaládból a dán Konzervatív Néppárt elnöke és európai parlamenti delegációvezetője.

Soren Pape Poulsen elnök és Pernille Weiss EP-képviselő kedden hivatalos levélben értesítette erről Donald Tusk néppárti elnököt és Manfred Weber frakcióvezetőt.

Pernille Weiss a Népszavának elmondta: tudomása van arról, hogy több más tagpárt is hasonló lépést fontolgat, miután a magyar parlament elfogadta a széles körben vitatott felhatalmazási törvényt.

Az EPP szabályai alapján a kizárást legalább öt országból legalább hét tagpártnak kell indítványoznia a néppárt elnökéhez intézett levélben, hogy a javaslatot a döntéshozó fórum napirendjére tűzzék.

“Gyorsan és határozottan akartunk cselekedni” – magyarázta Pernille Weiss, hogy miért siettek a levélírással. Szerinte a Fidesz annyira eltávolodott a jogállami normáktól, hogy nem maradhat a pártcsalád tagja.

“Sok pártelnök reménykedett a kedvező változásban, ezért döntött annak idején a magyar párt felfüggesztése mellett. Ezek után a Fidesznek végképp nincs helye közöttünk” – mondta.

Az EP-képviselő közölte, arra biztatja képviselőtársait is, hogy csatlakozzanak a felhívásukhoz. Az Európai Néppárt tavaly márciusban függesztette fel a Fidesz tagságát meghatározatlan időre.

(Népszava)

Valódi Hírek