Kiderült: A Toldy gimnáziumba jár az egyik koronavírusos szülő gyermeke

Megpróbálták eltitkolni, a kibeszélő tanárokat is megfenyegették.

„Tájékoztatom Önöket, hogy gimnáziumunk egyik tanulójának közeli hozzátartozójánál tegnap koronavírus fertőzést diagnosztizáltak.

A tanuló elhagyta az iskolát, az illetékes szervek vizsgálják a fertőzés körülményeit, amiként a beteg hozzátartozóit is.

Nincs arról tudomásunk, hogy az érintett tanuló vagy bármely toldys tanuló vagy dolgozó fertőzött lenne; amiként az ország egyetlen iskolájában sincs még egyetlen igazolt tanulói megbetegedés sem”

– így kezdődik az az e-mail, amelyet a budapesti Toldy Ferenc Gimnázium igazgatója, Porogi András küldött ki a szülőknek péntek reggel.

A Toldy gimnáziumban tanuló egyik diák csütörtök délelőtt tudta meg, hogy édesanyját koronavírussal diagnosztizálták. A hír a többi diák hozzátartozói között is gyorsan elterjedt, a 444.hu pedig meg is írta a történteket, az intézmény megnevezése nélkül.

Az Operatív Törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján az Index vonatkozó kérdésére nem reagáltak: azt mondták akkor, hogy nem ismerik az esetet.

Azonban pénteken az Indexnek sikerült megszereznie azt a levelet, amelyet az iskola igazgatója küldött ki a szülőknek. Ebből kiderül, hogy a gimnázium vezetője kifejezetten kéri a szülőket, hogy a sajtót ne értesítsék a történtekről.

„Felhívom továbbá a figyelmüket arra is, hogy a fenti információk nem a sajtó és a széles közvélemény, hanem kizárólag a toldys szülők számára adom” – írta a levelében.

Az igazgató a levélben hangsúlyozza, hogy mindent megtesznek a fertőzés elkerülése érdekében, „tegnap osztályfőnöki órákon hívtuk fel a tanulók figyelmét az óvatossági szabályokra, illetve rendszeresen fertőtlenítünk, naponta többször tisztítjuk az épület sokak által érintett felületeit (kilincsek, csapok, tanulói asztalok stb.)”

Az igazgató arra kért a szülőket, segítsenek abban, hogy „a tanulóink ne essenek kétségbe, ugyanakkor körültekintően, a fertőzési lehetőségeket csökkentve felelősen és óvatosan járjanak el”.

A 444 úgy tudja, a tanárokat a diákok beszámolója szerint büntetőjogi következményekkel fenyegették meg „felülről”, arra az esetre, ha bármit is lépnének, akár csak elárulják, hogy melyik család, vagy melyik osztály az érintett.

Bár már csütörtökön tudott az iskola vezetése az ügyről, a szülőket csak péntek reggel tájékoztatták erről, ekkor küldte ki az igazgató a levelet.

A Toldy Gimnáziumban tanuló diák koronavírussal diagnosztizált édesanyját a János kórházban kezelték napokig, védőfelszerelés nélkül.

A 444 szerint a kórházban visszautasították a tesztre jelentkező apát, a gyerekeit, és a gyerekei osztálytársait, tanárait is. Hiába fordultak vírus kezelésére kijelölt Szent László kórházhoz, ott azt mondták, hogy akinek nincsenek tünetei, azt nem tesztelik.

(Index nyomán)

Valódi Hírek