Orbánnal sajátjai akarnak a liberális demokráciát éltető szöveget aláíratni

Az Európai Néppárt hamarosan kongresszust tart Helsinkiben. Az elnökség egy olyan demokrácia melletti kiállásról szóló nyilatkozattervezetet készített, ami úgy hangzik, mintha direkt a Fideszt akarnák vele bosszantani.

A november 7-8. tartandó gyűlésre azért van szükség, mert itt fog eldőlni, a néppárt kit ajánl az Európai Bizottság következő elnökének Manfred Weber és Alexander Stubb közül.

A 444 szúrta ki az erre az alkalomra készülő nyilatkozatot. Íme az első bekezdés:

„Jövőre európai parlamenti választásokat tartanak az Európai Unióban. Politikai családunknak mindent meg kell tennie, hogy erősítse a polgárok bizalmát az intézményeinkben.

Az utóbbi években a demokráciát illetően az EU-nak sok kihívással kellett szembenéznie, még a tagállamainkban is.

A második világháború óta a kereszténydemokraták az európai liberális demokrácia megteremtéséért vívott küzdelemben az első vonalban harcoltak – ennek alapjai a zsidó-keresztény értékek, a jogállamiság, a többpártrendszer, az erős civil szervezetek, a független sajtó, a vallás-, a gyülekezési- és a szólásszabadság. Napjainkban ezeket az alapvető értékeket és elveket soha nem látott kihívások érik. Populista és nacionalista szélsőségesek, dezinformációs kampányok és diszkrimináció fenyegetik a jogállamiságot.

Ez a legnagyobb fenyegetés, ami az európai demokráciát és szabadságot érte a vasfüggöny leomlása óta.”

Ez a szöveg élesen ellentmond Orbán Viktor utóbbi lépéseink – a kritikus sajtó módszeres leépítéésnek, a civil szervezetek ellehetetlenítésének, a gyülekezési jog korlátozásának.

A pártcsalád régóta húzódó belső vitája, hogy mit kezdjen a Fideszszel. Orbán Viktor magyarországi kormányzása sok nyugati frakciótagot felháborított, nem véletlen, hogy a többségük megszavazta a Sargentini-jelentést.

A mostani nyilatkozat elfogadása vagy visszautasítása egy próbatétele is Orbán Viktornak, képes-e a hazai közönségének előadott szövegeivel homlokegyenest ellentmondó nyilatkozatot elfogadni.

 

Valódi Hírek