Pánik az LMP-ben: Válságtanácsot hívtak össze Szél Bernadették

Bezuhant a Szél-párt támogatottsága, elnökségi ülésen keresik a megoldást.

Az Index tudta meg, hogy vasárnap este egy olyan levél ment körbe az LMP-ben, amiben zárt elnökségi ülés összehívását kezdeményezték.

Az indoklás szerint „az elmúlt napok történései, a kialakult helyzet és az LMP ellen indított médiahadjárat” miatt hívják össze a válságtanácsot.

Az LMP sajtóosztálya az Indexnek megerősítette: hétfőn délután elnökségi ülést tartanak, amelyen – mint írják – „az utóbbi időben tapasztalható szivárogtatások is napirenden lesznek.”

Hozzáteszik: „Az eddigiek alapján erős a gyanúnk, hogy lejárató kampány folyik ellenünk.”

Az LMP elképesztő lejtmenetben van a választások óta, szinte naponta jönnek újabb botrányok az egyre inkább Ungár Péter személyes játszótereként funkcionáló párt irányából.

A választások másnapján Hadházy Ákos rögtön kipakolt a Schiffer-maffiáról. A 24.hu-nak adott interjújában azt mondta:

“Schiffer András és Sallai Róbert Benedek sokmilliós perrel fenyegette azokat, akik visszalépnek. (…) Sok jelöltünk tartott attól, hogy mi van, ha Schiffer betartja az ígéretét.”

Az LMP-ben ezután fegyelmi eljárásokat indítottak azon lelkiismeretes jelöltek ellen, akik a fenyegetés dacára visszaléptek az esélyes ellenzéki jelölt javára. Így például Kassai Dániel ellen, akinek a visszalépésével Kunhalmi Ágnes éppen be tudta húzni a 15-ös választókerületet, így legalább az a mandátum nem került a Fidesz kezére.

Aztán április 14-én jött a hír, hogy a Honvédkórházba szállították Hadházy Ákost, mert saját párttársa, Sallai Róbert Benedek úgy megverte, hogy az eszméletét is elveszítette.

Később az LMP fegyelmi bizottsága súlyos büntetésben részesítette Hadházyt, amiért össze akart fogni a kormányváltás érdekében az ellenzéki pártokkal.

A büntetés értelmében az LMP volt társelnöke két évig semmilyen tisztségért nem indulhatott volna a pártban. Hadházy kommunista szellemiségűnek nevezte a határozatot és tiltakozásképpen azt kérte: súlyosbítsák négy évre a büntetését.

Pár héttel később Hadházy bejelentette kilépését az LMP-ből. Ugyanígy tett Róna Péter közgazdász, az LMP programírója is.

Róna a Klubrádióban jelentette be kilépését, ahol elmondta: már a választások előtti időszakban is aggasztónak látta a párt helyzetét, majd a későbbi események, a kizárások és eltiltások miatt nem tudja tovább támogatni az LMP-t.

Róna szerint teljesen jogszerűtlen volt Hadházy Ákos két éves eltiltása. A közgazdász beszélt arról is, hogy szerinte

a párt szellemi tartalma az utóbbi időben elsekélyesedett, kiüresedett, ez is oka volt a párttal való szakításának.

Pár napja faképnél hagyta a Szél-pártot egyetlen egészségpolitikusuk is. Ábrahám Júlia a Népszavának jelentette be döntését, amelyet azzal indokolt, hogy vállalhatatlan számára a továbbiakban az LMP.

Ábrahám Júlia azt is hozzátette: az LMP nem érti a rendszerrel elégedetlen, az ellenzékben csalódott választókat és nem látja tragikusnak az orbáni zsákutcát sem.

Ezután robbant a Magyar Narancs bombája, miszerint Schmuck Erzsébet, az LMP kampányfőnöke rendszeresen a Fidesz-holdudvar hírhedt ideológusával, Schmidt Máriával egyeztetett a kampány ideje alatt.

Nehéz elképzelni, de sikerült ezt is egy nap alatt überelni, rá egy napra ugyanis kiszivárgott egy videó, amelyen Ungár Péter kerek-perec elbüszkélkedik azzal, milyen aljas trükkel verte át tudatosan Ron Werbert, a párt tanácsadóját.

A Narancs által megkérdezett jogász szerint a videón hallható beismerés polgári jogilag álképviseletnek, büntetőjogilag pedig csalásnak minősülhet.

Ezek fényében talán nem meglepő a Medián minapi felmérése, amely szerint az LMP-t hibáztatják a leginkább az emberek a Fidesz-kétharmadért, és az LMP támogatottsága zuhant be a leginkább a választások óta.

Csalás, verés, fenyegetés, kizárás, bűnnel hencegés, Fidesszel összejátszás – Ez az a „más politika”, amit az önmagát „XXI. századi pártként” hirdető LMP kínálni tudott a választóknak.

Add tovább cikkünket, hogy másokhoz is eljusson a valóság!

Valódi Hírek