Jaksity Kata frappáns válasza azoknak, akik szerint „miért csak most állnak elő a zaklatás áldozatai?”

A napokban kirobbant zaklatási botrányban egészen elképesztő reakciókkal lehet találkozni az internet bugyraiban.

De nem csak a kommentek egy része borzalmas: a fősodratú nyilvánosságban is döbbenetes az „érvelés” színvonala.

Egy tudálékos megmondóember azon hápog, hogy minek szállt be az autóba a színésznő, egy másik nagyokos színész-rendező szerint „vannak nők, akiknek meg lehet fogni a fenekét, és vannak, akiknek nem”.

A gúnyolódóknak, könnyűnőcskézőknek, és áldozathibáztatóknak adott frappáns választ Jaksity Kata, akinek a szombati Facebook-posztját változtatás nélkül közöljük.

Jaksity Kata

„Mély megdöbbenéssel olvasom a kommenteket.. és közben azon gondolkodom, hogy akik ilyen megjegyzéseket tesznek most, lehet, hogy maguk is visszaéltek bizonyos helyzetekben adódó hatalmukkal? Vagy miért védik a védhetetlent, csak, mert ilyen-olyan díjai vannak, meg köztiszteletben állt?

Hogy Lilla miért csak most, 20 év után mondta el a történetét? Mit nem lehet ezen érteni? Hát egyrészt éppen amiatt a megfélemlítés, kiszolgáltatottság miatt, ami miatt ezek a szexuális zaklatások megtörténhetnek. Ugyanabból a félelemből fakad, vagyis, hogy az illető visszaélve a hatalmával ellehetetleníti majd áldozatát, ha beszél, vagy ha ellenáll.

Másrészt azért, amit most látunk napok óta: az áldozathibáztatás miatt. Nézzük meg a kommenteket! Valaki átél egy ilyen megalázó, kiszolgáltatott helyzetet, majd utána jönnek még az őt ócsároló, meghazudtoló, megkérdőjelező hozzászólások!

Harmadrészt pedig azt gondolom, hogy éppen azért is, mert annyira természetesre vesszük sajnos, hogy a nők előmenetelét vagy karrierjét nem ritkán befolyásolja, hogy a főnökükkel, felettesükkel “kedvesek-e” vagy sem, hogy már nem is szólunk, mert valahogy mntha a neveltetésünkben az lenne, hogy ennyit el kell viselnünk.

Olvasom azt is, hogy nők maguk ajánlkoznak a főnökeiknek, felettesüknek vagy olyannak, aki elősegítheti a karrierjüket. Nos, akkor nem kéne ezen is elgondolkodni, hogy miért alakult ki a nőkben az, hogy csak akkor tudnak előrébb jutni, előlépni, ha a főnöküket, felettesüket, stb. szexuális örömben részesítik? Mert sajnos ez nagyon sok munkahelyen így van.

Köszönet azoknak a férfiaknak, akiknek az intelligenciája, az érzelmi is most igazán a helyén van és értik, hogy itt senki nem férfigyűlölő, senki nem akar általánosítani, senki nem gondolja, hogy minden férfi ilyen.

Ellenben aki ilyen, aki visszaél a hatalmával, aki úgy gondolja, hogy a nőket tárgyként lehet kezelni, nem egyenrangú partnerként, ezért megengedhető, hogy tiszteletlen, megalázó szexuális töltetű megjegyzéseket és ajánlatokat tegyenek nekik, azt ne akarják felmenteni akkor sem, ha az illető köztiszteletben áll.

Jaksity Kata

Oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Valódi Hírek