Ingatlanpanama a Feneketlen-tónál: két cserkész vastagon sáros

Egy jól bevált csellel játszottak át egy értékes, állami tulajdonú XI. kerületi telket egy ingatlanfejlesztőnek, aki busás hasznot realizálhat az ügyleten.

Hatalmas felháborodást keltett Újbudán, a Feneketlen-tónál tervezett lakópark ötlete, a kertvárosias területet ugyanis a helyiek szerint tönkretenné a lakókomplexum. Az ingatlanügyben a fő ludas az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI), amelynek egyik legértékesebb vagyoneleme volt az érintett, Diószegi úti ingatlan 65,2 százalékos tulajdonrésze, mielőtt 2016 végén egy harmadik cég közbeiktatásával továbbpasszolták a DVM Groupnak, ami egy 350 lakásos, három lakótömbből álló fejlesztést tervez a területen Buda Gardens néven – írja a Heti Válasz.

Az egyébként Miniszterelnökség hatáskörébe tartozó ÉMI-t a privatizáció idején Henn Péter irányította, aki 2015 végéig a magyar Cserkészszövetség ügyvezető elnökeként is tevékenykedett. A tranzakció során közreműködő közvetítő pedig a Walnut Estate volt. Ennek Tekse Balázs, a cserkészek volt nevelési igazgatója a többségi tulajdonosa.

Ők ketten korábban együtt feleltek azért a pénzért, amit a cserkészet nyert uniós forrásból közösségépítő tevékenységekre, azóta viszont nincsenek a vezetőségben. Állítólag részben azért, mert Henn megpróbálta az MCSSZ-vagyon kezelését kiszervezni egy saját maga által jegyzett alapítványba 2015 novemberében, de a cserkészek végül sem őt, sem Teksét nem választották be az új elnökségbe.

Visszakanyarodva, a Walnut Estate úgy szerezte meg az 1,8 hektáros XI. kerületi telket, hogy a hirdetést csak az ÉMI saját honlapján, és a XI. kerületi polgármesteri hivatal egyik hirdetőtábláján tették közzé, vagyis elég jól eldugták. Ennek ellenére jelentkezett még egy ajánlat az Első Magyar Ingatlanfejlesztő Zrt.-től. A céget jegyző Schulek Csaba később vezérigazgatóként megjelent a Walnutnál, és két rokona – meglepő módon – szintén szerepel a cég tagnyilvántartásában.

A Walnut a lap szerint mindössze 1,5 milliárd forintot fizetett, majd nem késlekedtek, és az ekkor már Schulek által vezetett cég egy hét múlva továbbpasszolta a telket a Buda Gardnes fejlesztőjének. Azt egyelőre nem tudni, mennyit fizetett a DVM Group, mindenesetre biztosnak látszik, hogy az állam kivételével megint mindenki jól járt az ügylettel.

A DVM Group nyár óta hirdeti a Feneketlen-tónál épülő új lakásokat, igaz, engedélyezési terv még nincs az épületekre, az önkormányzat pedig nem hajlandó tárgyalni a Buda Gardens közmű-átalakítási igényeiről.

Valódi Hírek