Gyulaházán 3 milliárdból építenek űrközpontot

Space Központot alakítanak ki Gyulaházán, már meg is jelent az erről szóló kormányhatározat. Pedig az egyetlen magyar asztronauta, Farkas Bertalan 2 ezer fős szülőfaluja csak egy kiállítóterem építésére pályázott – írja a Vastagbőr.

A nagy ívű projektum a Felső-Tiszavidék turisztikai fejlesztésének részeként valósul meg. Seszták Miklós miniszter kedvenc települése, a közeli Kisvárda is épül-szépül, a gyulaházi attrakcióval a térség pazar élménykínálatát gazdagítanák tovább.

A Gyulaházán kiállított MIG-21-es. (fotó: htka.hu)

A történetet a falu polgármestere, Bardi Béla helyezte kontextusba. Mint a Szon.hu-nak megvallotta, tavaly pályáztak egy kiállítóterem megépítésére azzal a szándékkal, hogy a bezárt Közlekedési Múzeumból a teljes űrrepülés-történeti kiállítási anyag Gyulaházára kerüljön. Elképzelésüket elsősorban azzal indokolták, hogy Farkas Bertalan a község szülötte, valamint hogy már több mint negyed százada látogatható egy hasonló tárlat a településen.

Már ekkor felmerült annak a gondolata, hogy jó lenne, ha a NASA Gateway to Space kiállításához hasonló űrkutatási technikai csodák is a faluba kerülhetnének – nyilatkozta Bardi.

Álma most valóra válik: a Magyar Közlöny február 21-i számából derült ki, hogy a kormány 3 milliárd (3000 millió) forintból space központot épít Gyulaházán.

Valódi Hírek