Ferenc pápa holtteste balzsamban részesül, hogy tömegek szemlélhessék meg őt az utolsó útja előtt.
A szentatyát bebalzsamozzák, ugyanis három napig fognak virrasztani a holttestével, és addig a bomlás legkisebb jelét sem mutathatja.
Ferenc pápa hétfőn délelőtt halt meg, vélhetően agyvérzés következtében. Az egyházfő a napokban hagyta el a kórházat, ahol egy hónapig kezelték tüdőgyulladással. Halálát tehát nem az eddigi betegsége okozta.
Ferenc pápa holtteste balzsamban részesül: Sürgős feladatot jelent a felkészítése
Habár a Szentszék már nyilván arra készül, hogy levezényeljék az új pápa megválasztását, a Vatikánnak most sürgősebb feladata van. Az elhunyt pápát, aki kifejezetten azt kérte, hogy csinnadratta nélkül, ráadásul a külvárosban temessék el, fel kell készíteni utolsó földi útjára, amely az egyházfők esetében nem rövid.
A balzsamozás koporsós temetéseknél szokás, a nyitott koporsós temetéseknél pedig szükséges is. Ilyen lesz Ferencnek is, így szükséges lesz megtenni a megfelelő lépéseket.
Az eljárás menete
Ilyenkor a testből kiengedik a vért a nyaki vénán keresztül, majd az erekbe belevezetik a balzsamozó folyadékot, ami elsősorban formaldehidből és alkoholból, valamint egyéb adalékanyagokból, például színezékekből áll. Ugyanez a folyadék kerül a belső szervekbe is, amelyeket előtte szintén leeresztenek, majd légtelenítenek.
A formaldehid – amelyben például az iskolákban preparált békák is úsznak –egyrészt tartósít, másrészt megöl minden baktériumot, miközben megköti azokat az enzimeket, amelyek elkezdenék a test lebontását.
Utolsó simítások
Emellett jó eséllyel orvosi varrattal felvarrják a pápa alsó állkapcsát, hiszen az a halált követően az elernyedő izmok miatt leesik, valamint a szemét is leragasztják speciális ragasztóval.
Ezt követően az esetleges felszíni sérüléseket is eltüntetik, sőt, jó eséllyel ki is sminkelik a holttestet.
Régi módszerek
Régebben az egyházfőket tradicionálisabb módon balzsamozták be, ami ezt jelentette, hogy eltávolították a belső szerveket, lúggal mosták le a testet és annak nyílásait betömték gyapottal és aromás növényekkel, hogy ne jelenjenek meg a kellemetlen szagok. A holttestek jellegzetes szagát két vegyület adja, a kadaverin és a putreszcin.
(dailymail.co.uk nyomán)