Történelmi országgyűlési választást tartanak Tolnában: Itt vannak az időközi voksolás részletei

Esélyt kap az ellenzék az időközi választás során, hogy megverje a Fideszt Potápi Árpád korábbi körzetében.

Október közepén elhunyt Potápi Árpád, Tolna megye 2. választókerületének egyéni országgyűlési képviselője. A kormánypárti politikus 26 éven keresztül töltötte be ezt a pozíciót a Dombóvárt, Bonyhádot és 56 kisebb települést magában foglaló választókerületben. Múlt csütörtökön helyezték örök nyugalomra.

A helyi választási bizottság a péntek délután tartott ülésén azt a javaslatot tette a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB), hogy

az időközi választást 2025. január 12-ére, vasárnapra tűzzék ki.

Ha az NVB jóváhagyja a javaslatot, akkor 50 nappal a szavazás előtt, vagyis november 23-án kezdődhet meg a hivatalos kampányidőszak. A jelöltek leghamarabb ezen a napon tudják felvenni az ajánlóíveket, és 500 érvényes aláírást kell összegyűjteniük a választókerületben. Ezeket legkésőbb a szavazás napját megelőző 37. napon, azaz december 6-án kell leadniuk a választókerület választási bizottságának.

A tolnai 2-es választókerület nehéz terep az ellenzék számára, de Potápi Árpád személyes népszerűsége ezúttal nem határozza meg a választás eredményét

2022-ben például Potápi Árpád a szavazatok 62,44 százalékával nyert egyéni mandátumot immár hetedszer. Az ellenzéki összefogás jelöltje, Szabó Loránd, Dombóvár volt DK-s polgármestere, csupán 27 százalékot ért el, míg Tobak Gábor a Mi Hazánk jelöltje 7,54 százalékot kapott. Potápi helyi népszerűségét jól mutatja, hogy 2022-ben 3,5 százalékponttal több szavazatot szerzett, mint a Fidesz országos listája.

A Fidesz ottani jelöltjéről még nem jött ki hivatalos információ.

Kapcsolódó:

Ez volt Potápi Árpád utolsó üzenete halála előtt (+videó)

Ez volt Orbán Viktor utolsó üzenete a csütörtökön tragikus körülmények között meghalt Potápi Árpád számára

Valódi Hírek