Bejelentették a megszorítást: A Mohu szétszívatja a palackvisszaváltókat

Megnehezíti a dolgunkat a Mohu, hogy visszaszerezzük a pénzünket a palackvisszaváltás után.

Alkalmanként 5000 forintos korlátot vezetett be a visszaváltó automatáknál a Mohu. Legfeljebb ekkora értékben kaphatunk vásárlási utalványt – vette észre a Pénzcentrum egyik olvasója egy REponton. Aki tehát száznál is több 50 forintos PET-palackot, üveget vagy fémdobozt akar visszaváltani, az csak több tranzakcióra osztva teheti ezt meg.

Az automatára ragasztott, A4-es papíron tájékoztatta a Mohu az új szabályról a palackvisszaváltás ügyében érintett lakosságot

Az üzlet alkalmazottai azt is kiírták, hogy a további kérdésekkel az ügyfelek inkább keressék a Mohut. A sokszor anyagi gondokkal küzdő magyaroknak nem mindegy, hogy bent hagyják-e az 50 forintokat a Mohunál. Ezt mutatja az is, hogy az eddig visszaváltott betétdíjas csomagolások darabszáma immár meghaladta az 500 millió forintot.

A céljuk az, hogy három éven belül elérjék a 90 százalékos visszaváltási arányt. Ez mintegy

2,7 milliárd visszaváltott üveget, palackot és dobozt jelentene.

Az 5000 forintos limit sokaknak nehézséget jelent, mivel a legelterjedtebb visszaváltási forma a boltban felhasználható utalvány. Így a vásárlók több mint 20 milliárd forintot kértek vissza. Mindössze a visszaváltók 10–15 százaléka igényli a díjat közvetlenül a bankszámlájára.

Ezenkívül eddig több mint 70 millió forint visszaváltási pénzt adományoztak jótékony célra. A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, a Bethesda Gyermekkórház és a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikája között osztják szét az így befolyt pénzt.

Még mindig nagyon kevés az automata

Igaz, hogy országosan több mint 3700 helyen lehet visszaváltani, de az emberek sokszor úgy érzik, hogy kevés az automata. A Mohu tervezi a hálózat bővítését, például benzinkutakon is elhelyeznek automatákat egyelőre csak tesztjelleggel. A portál olvasói leginkább azt szeretnék, ha a lakóhelyükhöz közel, illetve pályaudvarokon, plázákban tudnák elintézni a visszaváltást.

(fotó: ATV/YouTube)

Kapcsolódó:

Nyakig állunk a szemétben: Orbán embere bezsebeli a pénzt, és röhög a markába

Röhej: Túl gyorsan váltjuk vissza az üres palackokat, ezért omlott össze a rendszer

Valódi Hírek