Nagyon nagy baj lehet: Ferenc pápa sokkoló közleményt adott ki

Megroggyant az emberek jóságába vetett hite Ferenc Pápának – ez azonban nem vonatkozhat Istenre.

Ferenc pápa pápaságának negyedik enciklikájában elítéli a „szívét elvesztő világot”.

A pápa kiadta a pápságának negyedik enciklikáját. Ennek címe „Dilexit Nos”, azaz „becsül/szeret minket”. A címnek azonban némileg ellentmond az enciklika tartalma. Ferenc ugyanis „elítélte” a világot, amely „elvesztette a szívét”, miközben globális gondoknak van kitéve. A pápa elmondása szerint a

„háborúk, társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek és az olyan technológiák használata, amelyek veszélyeztetik emberiségünket”,

okozzák a fő gondot,

azaz az emberek.

Az írásban a pontifex arra kéri fel a híveket, hogy meditáljanak Jézus szeretetén egy olyan világban, amelyben a fogyasztás kultúrája és az algoritmusok elrejtik az emberiességet.

Karrierjének 2015-ös enciklikája, melynek címe „Laudato Si”, azaz „áldassék” volt, még a környezetvédelmi problémákhoz szólt hozzá, most azonban égetőbbnek tűnnek a társadalmi- és szociális kérdések.

Az orosz-ukrán háborút ugyan nem nevesítette ebben a dokumentumban, de gyakran foglalkozik az országgal, illetve Gázával is Homilies nevű heti kiadványában.

Ferenc gyakran hívja imára a Katolikus Egyház híveit Ukrajna „mártírhalált haló” népéért, legutóbb pedig „embertelen támadásokra” hivatkozott Gázában. A közel-keleti konfliktusban inkább kiegyensúlyozott álláspontot képvisel, gyakran emlegette Izraelt és a Hamász által fogvatartott túszokat is a palesztinok szenvedései mellett.

(apnews.com)

Valódi Hírek