Nagyon súlyos ügybe keveredett Rogán Antal minisztériuma: Már a Fővárosi Törvényszék is közbelépett

Három embert vádolnak a Rogán Antal tárcája által elindított programban, vesztegetés történhetett.

A Fővárosi Törvényszék október 22-én tartott előkészítő ülést annak a három férfinak az ügyében, akiket a „Muzsikáló Magyarország 2018” pályázattal kapcsolatban vesztegetés elfogadásával vádol az ügyészség – tudatta a birosag.hu.

A pénz „visszacsorgatását” kérték

A vádirat szerint egy, a magyarországi cigányzene támogatására és népszerűsítésére irányuló pályázatban a közalkalmazotti jogviszonyban lévő I., II. és III. rendű vádlott több alkalommal jogtalan előnyt, azaz

„visszacsorgatást” kért a pályázatban nyertes éttermekben játszó zenészektől.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda 2017-ben indította el a Hagyományok Házával a Muzsikáló Budapest pályázati programot. A cél az volt, hogy minél több étteremben, kávézóban, csárdában, vendéglátóhelyen legyen élő cigányzene.

A 2018-ban kiírt pályázaton először 16 helyszín (8 vidéki és 8 budapesti étterem) kapott lehetőséget arra, hogy minimum három órában 4-5 fős cigányzenekart foglalkoztassanak.

Majd 75-re bővítették a részt vevő éttermek számát.

A programért Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott felelt.

Nem ússzák meg szárazon

A Fővárosi Főügyészség az elsőrendű vádlottat 26 rendbeli önálló intézkedésre jogosult személy által, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásával vádolja. A másodrendűt 8-rendbeli üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásával, a harmadrendűt pedig 4-rendbeli vesztegetés elfogadásával vádolja.

Az előkészítő ülésen a vádat képviselő ügyész azt kérte, hogy a bíróság az elsőrendűvel szemben 8 év, a másodrendűvel szemben 5 év, míg a harmadrendűvel szemben 2 év

börtönbüntetést szabjon ki.

Indítványt tett továbbá különböző mértékű pénzbüntetés kiszabására. Valamint közügyektől és közalkalmazotti jogviszony keretében végzendő foglalkozás gyakorlásától történő eltiltásra is.

A vádlottak nem ismerték be a bűnösségüket.

Ezért a bizonyítási indítványok után a bíróság tárgyalásra utalta az ügyet, amit nyomban meg is kezdett. A tárgyalás során érdemi vallomást csak a harmadrendű vádlott tett.

Az eljárás 2025. január 28-án tanúkihallgatásokkal folytatódik.

Valódi Hírek