Rossz hírt kapott Kína kommunista vezetése: Ettől szívhatják a fogukat

Kína egyedül nem tudja bevizsgálni a holdbéli kőzeteit: kénytelen az USA segítségére hagyatkozni.

Kína és az USA kényszerszövetségre van ítélve, de ez csak előbbinek áll érdekében

A kínaiaknak még júniusban sikerült kőzetmintákat hazahozni a Hold sötét oldaláról, ezeknek a vizsgálatához lenne szükségük külső segítségre. Ebben azonban nehézséget okoz, hogy az Amerikai Egyesült Államokban törvényi szabályozás alá esik a lehetséges együttműködés az űrkutatás területén.

Az amerikai űrkutató ügynökség, a NASA most most megbeszéléseket folytat a kínai űrkutatás képviselőivel. Ennek célja, hogy valahogy megoldják a különleges kőzetek közös vizsgálatát.
Washington, bár feszült a viszonya Pekinggel, azt

nem ellenzi, hogy ezen a területen együttműködés legyen a két ország között.

Kína volt az első ország, amely kőzetmintákat gyűjtött a Hold mindig sötét oldaláról, ezzel is demonstrálva, milyen fejlett az ország az űrkutatásban. A kínai űrügynökség fel is ajánlotta az anyagot tanulmányozásra a világ kutatói számára, megjegyzést tettek azonban arra a törvényre, amely limitálja Kína és az Egyesült Államok együttműködését.

Kína és az USA már tárgyal az együttműködés feltételeiről

Ezért is várják a kőzetek az amerikai kutatókat június óta. Bill Nelson, a NASA munkatársa azt mondta, hogy az ügynökség tárgyalt a kínai kollégákkal a pekingi holdkőzetekre vonatkozó kölcsönszerződés feltételeiről. Emellett „egy-két hónappal ezelőtt”a kínaiak arról is biztosították az amerikai törvényhozókat, hogy a tárgyalások nem vetnek fel nemzetbiztonsági aggályokat.

A kőzetekhez való hozzáférésről szóló megbeszélések az Egyesült Államok és Kína között szinte az egyetlen téma, amelyben a két ország együttműködik, miközben továbbra is versengenek a katonai és gazdasági dominanciáért az űrben. Jelenleg Aaz Egyesült Államok és Kína a világ két legnagyobb űrhatalma és egyben a világ két legnagyobb gazdasága is.

(reuters.com/Nyugati Fény)

Valódi Hírek