Súlyos hír jött a majomhimlőről: Európában is terjed a vírus

A németek azonosították a második európai esetet.

A majomhimlő immáron Európa területén is terjed

A majomhímlő, mivel Afrikában jellemző betegség, új nevet kapott világszerte, hogy a betegség elnevezésére ne vetülhessen a rasszista fennhangnak az árnya sem. A hivatalosan használt név az Mpox, azaz Mhímlő lett. Az első európai esetet még augusztusban jelentették Svédországból.

A német Robert Koch Intézet amely a járványos megbetegedéseket vizsgálja az országban – csupán annyit közölt, hogy egy betegnél kimutatták a vírust, azonban azt nem árulták el, hogy hol kezelik a pácienst.

Az intézet annyit fűzött hozzá az új információhoz, hogy figyelik a történéseket. Amennyiben szükséges, megteszik a megfelelő ajánlásokat arra, hogy hogyan lehet megakadályozni a vírus további terjedését.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) amelyről a koronavírus-járvány óta tudni lehet, hogy nem sieti el a nemzetközi egészségügyi rendkívüli járványhelyzet kikiáltását ezúttal időben veszélyhelyzetet hirdetett.

A legtöbb beteg Kongóban él, de 55 afrikai országból 18-ban jelen van a vírus, és csak az elmúlt héten 1000-en vesztették életüket. Az Afrikai Fertőzőbetegség Központ adatai szerint hozzávetőleg 42.000-en betegedhettek meg az idén, és ebből 8113 esetben biztosan ki is mutatták a vírust.

Így terjed a majomhimlő

Az Mhímlő elsősorban a fertőzöttekkel való közeli kontaktussal terjed, beleértve a nemi úton való megfertőződést is. Az első járványokat a férfiakkal testi kapcsolatot létesítő férfiak körében figyelték meg. Ez homofób kommentárokhoz vezetett, így a meleg férfiak stigmatizálásának elkerülése érdekében ez az információ sokszor nem jelenik meg a híradásokban.

A megbetegedést okozó vírus rokona a feketehimlőt okozó vírusnak, de ez enyhébb tüneteket okoz. Ezek közé tartozik

a láz, a hidegrázás és a végtagfájdalmak.

Ha azonban súlyosabb lefolyású a betegség, akkor kiütést okozhat az arcon, kezeken, mellkason és a nemi szerveken. A vírus okozta megbetegedés halálozási aránya 1% körül van, de ennek megítélésekor érdemes figyelembe venni, hogy leginkább érintett országokban az orvosi ellátás gyengesége is nagy szerepet játszhat a magas halálozási rátában.

(apnews.com/Nyugati Fény)

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek