Mi lesz ebből? Nekiment Kínának az Egyesült Államok

Ujgur népirtás: Peking Gázára hivatkozik a vádak ellenében

Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek?

A keddi ENSZ-közgyűlésen 14 ország, köztük az Egyesült Államok is kritizálta Kínát az emberi jogi visszaélések miatt a kínai muszlimokkal, az ujgurokkal, valamint a tibetiekkel szemben.

Peking válasza a „whataboutism” (de mi van a…) eklatáns példája volt: Kína saját védelmében a gázai konfliktusra hivatkozott és elítélte a „földi pokol” ignorálását, amely a térségben kialakult.

Munkatáborokban dolgoztatták az ujgurokat

Két évvel ezelőtt egy ENSZ-jelentés kapcsán robbant ki a botrány azt illetően, hogy Peking miként „kezeli” a kisebbségeit. Akkor az volt a felvetés, hogy Kínai emberiség ellenes bűncselekményeket követ el Hszincsiangban, de azt biztosan mondták, hogy

komoly emberi jogok elleni jogsértéseket követtek el azzal, hogy az ujgur kisebbséget munkatáborokban dolgoztatták.

Az Ausztrál ENSZ-nagykövet, James Larsen követelte, hogy Peking engedje szabadon az önkényesen fogva tartott hszincsiangi és tibeti foglyokat, valamint azonnali hatállyal adjon számot az eltűnt emberek hollétéről, illetve sorsáról.

Mindeközben Kínai azóta is tagadja az emberi jogok megsértését: a kínai ENSZ -nagykövet, Fu Kong úgy ítélte meg, hogy a nyugati kritika hazugság, amellyel konfrontációt kívánnak előidézni.

„Az emberi jogi probléma, amelyre idén a legnagyobb figyelmet kell fordítania a bizottságnak, kétségtelenül Gázában van”

– mondta Fu.

„Ausztrália és az Egyesült Államok néhány másik országgal együtt bagatellizálta az élő poklot, (Gázára hivatkozott – a szerk.) miközben támadásokat és rágalmazásokat indított a békés és nyugodt Hszincsiang ellen.”

Fu a gázai muszlimok helyzetére utalva az tette hozzá, hogy ha a gázai halottak száma nem elég ahhoz, hogy „néhány nyugati ország lelkiismeretét felébressze, akkor a muszlimok emberi jogainak úgynevezett védelme nem más, mint a legnagyobb hazugság” a nyugati világ részéről.

(reuters.com nyomán)

(Kiemelt képünkön Fu Kong, Kína ENSZ-képviselője látható)

Valódi Hírek