Megszólalt a kormány az október 23-ára tervezett terrorcselekményről

Fegyveres támadásra készültek október 23-án, a TEK lépett közbe.

A TEK intézkedett az október 23-ai terrorcselekmény megakadályozásáért

Alkotmányos rend elleni szervezkedéssel gyanúsítják az állítólag fegyveres akciót tervező fiatalok egyikét. Ha a férfi bűnössége bizonyítást nyer, akár öt-tíz év szabadságvesztés is várhat rá. Az ügyészség a letartóztatását kezdeményezte, és bár több gyanúsított is érintett, az ő kilétükről eddig nem osztottak meg részleteket.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája a Terrorelhárítási Központ (TEK) segítségével fogta el a férfit egy külföldi társhatóság figyelmeztetése alapján.

Az ügy azért is keltett nagy visszhangot, mert a hírek szerint az október 23-ai nemzeti ünnepre tervezhették a fiatalok a támadást. A szervezkedésről pedig amerikai titkosszolgálatok figyelmeztették a magyar hatóságokat.

A fiatalokat egy budapesti söröző közelében tartóztatták le. Nem rendelkeztek éles fegyverekkel, csupán airsoftot és hatástalanított fegyvereket találtak náluk.

Fegyveres támadásra készültek – a gyanúsítottak védett személy elleni támadásról folytattak online beszélgetést

A fegyveres akcióra készülés kapcsán elfogott férfi ellen súlyos vádak merültek fel. A Fővárosi Főügyészség indítványozta letartóztatását, mivel fennáll a veszélye annak, hogy befolyásolná a bizonyítást vagy megismételné a bűncselekményt.

A nyomozási bíró várhatóan a napokban dönt a letartóztatás sorsáról. Az ügynek több gyanúsítottja is van, de róluk egyelőre kevés részletet közöltek.

A vád: alkotmányos rend elleni szervezkedés

Az Indexnek a Kormányzati Tájékoztatási Központ megerősítette, hogy egy online csoportban fiatalok beszélgetést folytattak egy védett személyeket érintő, közeljövőre tervezett akcióról.

A sajtóközlemény szerint a férfi megalapozottan gyanúsítható alkotmányos rend elleni szervezkedéssel, amelyet

a törvény öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntet.

Valódi Hírek