Drámai a helyzet: A DK azonnali intézkedéseket sürget a kórházban hagyott csecsemők ügyében

Gy. Németh Erzsébet szerint nem elég a törvénymódosítás.

Drasztikusan nő a kórházban hagyott csecsemők száma. A DK-s Gy. Németh Erzsébet azonnali megoldásokat követel.

Az ellenzéki politikus kedden a Parlametben szólalt fel a kórházban hagyott újszülöttek ügye miatt. Gy. Németh rámutatott, hogy tavalyhoz képest nőtt azon csecsemők száma, akiket a szülők születésük után a kórházban hagynak.

2023-ban 80-100, míg 2024-re 280-300 nőtt a számuk.

Szerinte a törvénymódosítás önmagában kevés, egy komplex megoldás kell a gyermekgondozási- és családsegítő rendszer bevonásával.

Két négyzetméteres szőnyegen tanult meg mászni

A DK-s képviselő szerint a kórházi dolgozók erejükön felül teljesítenek, és hatalmas szeretettel látják el a csecsemőket.

„Egy idő után ezek a gyermekek nem is sírnak, megtanulják, hogy hiába sírnak, senki nem jön. Közben nincs pénz tápszerre, játékokra, pelenkára, ruhákra.

Van olyan gyermek, aki már elmúlt fél éves és egy két négyzetméteres szőnyegen tanult meg mászni”

– érzékeltette a súlyos helyzetet a képviselő.

Családban, szerető szülőknél lenne a helyük

Az ellenzéki politikus aláhúzta: a gyermekeknek családban vagy ideiglenes nevelőszülőknél lenne a helyük.

Szólt arról is, hogy egyre kevesebb a nevelőszülő, egyre több gyermek él gyermekotthonokban, jelenleg 1500-an, ebből 350 3 év alatti. Gy. Németh nem érti, hogy az Orbán-kormány, hogyan hívhatja magát családbarát kormánynak, miközben ez a helyzet az országban.

A képviselő nem érti, hogy gyermekjólétre miért csak 92 milliót forintot, míg rendvédelemre másfél milliárd forintot költ a kormány.

„Fognak-e több pénzt adni a kórházaknak? Mit tesznek, hogy ideiglenes nevelőszülőkhöz kerülhessenek legalább ezek a kisbabák?”

– szegezte a kérdést Rétvári Bencének, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárnak.

Az államtitkár válaszolt

Rétvári elismerte, cselekedni kell. Hangsúlyozta: hosszú távú megoldásokra van szükség és mihamarabb szerető családot kell találni a gyermekeknek.

Példaként hozta fel a kormány által beterjesztett törvénymódosítást, miszerint már 6 hét után örökbefogadható egy gyermek. Az államtitkár bízik abban, hogy ez egy hatékony megoldás lesz a problémára.

A törvény önmagában kevés

Gy. Németh a Nyugati Fény kérdésére elmondta, a törvény módosítása egyetlen lépés a helyzet megoldása felé, de koránt sem elegendő.

Hiába válnak hat hét után örökbefogadhatóvá a gyermekek, ha a vér szerinti szülő egyszer is jelentkezik, úgy újraindul a folyamat. Nyomatékosította,

a teljes gyermekvédelmi rendszert segíteni kell.

Azt is elmondta, a kórházban hagyott csecsemők legnagyobb része azért nem talált még befogadó szülőre, mert túl kevés ideiglenes nevelőszülő van a rendszerben.

A szülők a legtöbb esetben azért hagyják a kórházakban a gyermekeket, mert rossz anyagi helyzetben vannak.

Kapcsolódó cikkünk:

A DK karitatív gyűjtést indít a kórházakban hagyott újszülöttek támogatásáért

Valódi Hírek