Borzalmas kilátások: Ezért nem enyhül a vérfürdő a Közel-Keleten

Fegyverszünet Gázában: Netanjáhu lehet, hogy megvárja az amerikai választási eredményeket, mert azt gondolja, könnyebb dolga lenne Donald Trumppal.

Az amerikai demokraták, Joe Biden elnök és Kamala Harris alelnök ismét felkérték Izraelt, hogy fejezze be katonai műveleteit Gázában. Úgy látják, hogy a Hamász vezető, Jahjá Szinvár megölésével elhárult az akadály a tűzszüneti és túszelengedési megállapodás elől.

Izrael csütörtökön megerősítette, hogy a dél-gázai Rafah városában végrehajtott csapásban megölték Szinvárt. A Hamász vezetője segített megtervezni és végrehajtani a tavaly október 7-i terrortámadásokat. Szinvár, aki korábban a Gázai övezetben vezette a Hamászt, augusztusban vette át az iráni befolyás alatt álló fegyveresek vezetését, miután Izrael Teheránban meggyilkolta elődjét, Iszmail Hanijét. Így csupán néhány hétig vezethette a terrorszervezetet.

A Fehér Házban tehát abban reménykednek, hogy Szinvár likvidálása könnyebbé teheti a gázai háború befejezését. Eddig ugyanis nem nagyon volt rá reális esély, hogy az amerikaiak érdemi befolyást gyakoroljanak a Gázai övezetben. Mindez már problémát okozott a Biden-kormánynak is, ugyanis a demokrata szavazók túlnyomó része inkább tartja fontosnak a gázai humanitárius katasztrófa elhárítását, mint Izrael védelmét a konfliktusban.

Egyelőre mégis bizonytalan, hogy az izraeli miniszterelnök, Benjámin Netanjáhu figyelembe veszi-e az Egyesült Államok sorozatos felszólításait. A múlt hónapi iráni rakétatámadások óta nem úgy tűnt, hogy a zsidó állam deeszkalálni akarná a konfliktust az Irán által támogatott Hamásszal, valamint Teheránnal.

Amellett, hogy Izrael még mindig az Irán elleni konkrét válaszcsapásra készül, a gázai béke megteremtésére irányuló erőfeszítéseket megnehezíti a hadsereg párhuzamos harca a Hezbollah ellen Libanonban is.

Netanjáhu a komplex helyzetet figyelembe véve, lehet, hogy kivárja a november 5-ei amerikai választások eredményeit. Azt szeretné, hogy ne Bidennel kelljen megbeszéléseket folytatnia, hanem esetleg Tumppal, akivel jobb viszonyt ápol. Illetve adott esetben felméri, hogy hogyan tud kijönni Harris-szel.

(reuters.com/politico.com)

Valódi Hírek