Rónai Sándor: Kétszínű a magyar kormány a határon túli magyarok védelmében!

Az üléspont határozza meg az álláspontot.

A hírek szerint újabb magyarellenes törvénymódosítást készít elő a szlovák vezetés, de Orbán Viktor nem olyan harcias Robert Ficoval, mint korábban az ukránokkal a nyelvtörvény kapcsán.

Az ügyben Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökségi tagja leleplező posztot írt közösségi oldalán, ebben kerek perec kimondja:

„Orbánék némán hallgatnak.”

Orbán miért van ennyire csendben?

„Képtelenség a szlovák kulturális minisztérium által kidolgozott nyelvtörvény-módosítás, a magyar kisebbség ellen irányul, és az 1990-es évekbe rántja vissza Szlovákiát. Ez a nacionalizmussal átitatott törvény sokszor korlátozta, és ma is korlátozza az ország lakosainak ahhoz fűződő jogait, hogy az anyanyelvükön, szabadon terjesszék és kapják az információkat, és a vállalkozás szabadságát is akadályozza”

idézte a szlovákiai liberális párt, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) szerdai sajtótájékoztatóján elhangzottakat Népszava.

Ők ugyanis a szlovák nyelvtörvény tervezett szigorítása ellen tiltakoztak. Tehát ezek a mondatok nem a szlovákiai magyar párt vagy a mindig „harcias”-(nak tűnő) Orbán-kormány részéről hangzottak el.

A szlovák kulturális minisztérium ugyanis „az államnyelv státuszának megszilárdítása, a hatékony állami felügyelet garantálása” érdekében jelentősen szigorítani kívánja a nyelvtörvényt – jelezte a lap. Ám eddig

egyetlen szót sem emelt nyilvánosan a magyar vezetés Robert Fico kormányának a magyarellenes terve ellen.

Szijjártó próbált mentegetőzni

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az Országgyűlés külügyi bizottságának meghallgatásán egy képviselői kérdésre válaszolva mondta:

„A magyar kormány szorosan figyelemmel követi a szlovákiai nyelvtörvény esetleges módosítását, és azt a világos elvárást támasztja, hogy ne legyen semmifajta visszalépés a kisebbségi jogok terén”

– idézte a lap.

A külügyminiszter szerint a pozsonyi magyar nagykövet már egyeztetett a pozsonyi kormány kisebbségi ügyekkel foglalkozó biztosával.

„Kétszínű a magyar kormány a határon túli magyarok védelmében”

Rónai Sándor, a DK elnökségi tagja a Facebook-oldalán azt írta a készülő szlovák magyarellenes nyelvtörvényről:

„Az Orbánnal jó barátságot ápoló Robert Fico által vezetett szlovák kormány a magyar kisebbség ellen irányuló nyelvtörvényt akar elfogadni, ami ellen a szlovák ellenzék már tiltakozik, de Orbánék némán hallgatnak.

Elképesztő, hogy mennyire kétszínű a magyar kormány a határon túli magyarok védelmében! Szlovákia új nyelvtörvénye egyértelműen a felvidéki magyarság jogainak csorbítását célozza, de Orbán Viktorék most csendben maradnak, amikor valóban tettekre lenne szükség.

Bezzeg, ha politikai hasznot szimatolnak, harsányan védik a kisebbségeket, de itt látványosan elmarad a „nemzeti érdek” hangoztatása. A magyar kormány magyarkodása üres retorika marad, ha a valós problémák mellett nem áll ki következetesen!
Gyerünk urak, most lehetne cselekedni, és nem csak papolni a nemzeti összetartozásról, és közös érdekeinkről!”

A bejegyzést itt nézheted meg:

(Rónai Sándor/Facebook)

Valódi Hírek