Hatalmas botrány: Kiderült, Orbánék rútul átejtették a bajba jutott magyarokat

Pedig lett volna lehetőség segíteni.

A Guardian a kárpátaljai magyar kisebbségről készített riportot, amelyből kiderül, hogy Orbánék felelőtlensége sodorja bajba a kinti magyarokat.

Shaun Walker riportjában beszámol a magyar kisebbség kötődéséről a magyar kormányhoz, valamint a nyelvtörvényről is, amelyről nemrég megírtuk, hogy az ukránok újabb törvényjavaslata kiiktatná azokat a passzusokat, amelyek ellehetetlenítik a kisebbségek nyelvhasználatát.

A cikk legerősebb állításait az amerikai nagykövet, David Pressman kijelentései adják, aki az újságírónak elmondta, hogy

többször is felajánlotta az amerikaiak segítségét.

A legmagasabb szinten támogatták volna a kárpátaljai magyarok és az ukrán kormány kapcsolatfelvételét, ám a magyar tisztviselők minden esetben visszautasították az ajánlatot.

„Egy olyan kérdéshez képest, amely a magyar kormány politikai kommunikációjában ekkora jelentőséggel bír, figyelemre méltó, hogy egyetlen tisztviselő sem fogadta el az Egyesült Államok ajánlatát, hogy segítsünk nekik ténylegesen foglalkozni ezzel a kérdéssel”

– mondta Pressman. Mindez annak fényében különösen súlyos botrány, hogy az Orbán-kormány lépten-nyomon hangsúlyozza, megvédi a kárpátaljai magyarságot, és minden eszközzel támogatja őket.

Érdekes a kormánypropaganda mögé nézni, különösen a nemsokára esedékes Orbán–Zelenszkij-találkozó előtt. Kérdés persze, hogy ha a magyar kormány betart Ukrajnának az EU-csatlakozás kapcsán, összejön-e a két vezető találkozója.

(444 / Nyugati Fény)

Valódi Hírek