Súlyos lépésre szánta el magát az Egyesült Államok: Joe Biden figyelmeztette Izrael kormányát

Vékony jégen lavíroz a Biden-kormány: katonai támogatást nyújt, ugyanakkor fenyegeti Izraelt.

Az USA katonákat küldött Izraelbe

Az Egyesült Államok kormánya vasárnap bejelentette, hogy mintegy 100 katonát, valamint rakétaelhárító rendszert küld Izraelbe. Mindez azt követte, hogy az izraeli hadsereg az október 1-jei iráni rakétatámadást próbálja megtorolni.

Joe Biden felszólította Izrael kormányát

Joe Biden amerikai elnök kormánya vasárnap azonban egy levelet is küldött Izraelnek, amelyben arra figyelmeztette az országot, hogy a következő hónapban lépéseket kell tennie a gázai humanitárius helyzet javítása érdekében, különben az Egyesült Államok katonai segélyeinek esetleges korlátozásával kell szembenéznie.

Az amerikai kormány tagjai nyilvánosan azt állítják, hogy ezek a látszólag ellentétes irányú lépések beleillenek az amerikai Izrael-politikába, amelynek célja az ország területének, és egyben a gázai civilek védelme lenne. A Reuters ugyanakkor arról számolt be, hogy nem hivatalosan az amerikaiak elismerik, hogy az Egyesült Államok beavatkozik az Izreli háborús stratégiába, miközben Biden mandátuma gyakorlatilag már le is járt.

Nyomást gyakorolnak az Egyesült Államokra

Mindez éppen akkor történik, amikor a választási kampány a vége felé jár és a Demokrata Párt egyes progresszív aktivistái, akik elsősorban a gázai humanitárius katasztrófára koncentrálnak az izraeli határok védelme ellenében, nyomást gyakorolnak, hogy az Egyesült Államok fékezze meg Izraelt.

Az azonban nagyon valószínűtlen, hogy az Egyesült Államok visszavenne Izrael katonai támogatásából, amennyiben az iráni konfliktus elmélyül.

(reuters.com nyomán)

Valódi Hírek