Durvul a helyzet: Betelt a pohár az USA-nál Izrael ügyében

Az USA a katonai segély beszüntetésével fenyegeti Izrael vezetését, ha az nem rendezi a humanitárius helyzetet Gázában.

Az Egyesült Államok ellenzi az izraeli támadásokat

Bejrút déli külvárosát lőtték szerda reggel – jelentette tudósításában a Reuters. Mindez néhány órával azután történt, hogy az Egyesült Államok úgy nyilatkozott:

ellenzi Izrael bejrúti támadásainak kiterjedtségét.

Az információk szerint az izraeli hadsereg (IDF) egy épületre adott ki előzetes figyelmeztetést, hogy támadni fogja, ennek ellenére két különböző városrészben is robbanásokat lehetett hallani a Reuters beszámolói szerint.

Nyilatkozott az izraeli hadsereg

Az izraeli hadsereg szóvivői azonban némileg másképpen látják a helyzetet.

„A csapást megelőzően számos lépést tettünk a civilek sérülésének kockázata csökkentése érdekében, beleértve a térség lakosságának előzetes figyelmeztetését”

– közölték.

Az USA aggodalmakkal követi a bejrúti eseményeket

Matthew Miller, az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője kedden közölte, hogy a kormány kifejezte aggodalmát Benjamin Netanjáhu miniszterelnöknek a libanoni csapások miatt.

„Ami az elmúlt hetekben Bejrútban tapasztalt bombatámadások hatókörét és természetét illeti,

világossá tettük Izrael kormányának, hogy aggályaink vannak, és elleneztük őket”

– nyilatkozta újságíróknak Miller; ezzel pedig keményebb hangnemet ütött meg, mint amilyet Washington Izrael kapcsán általában szokott.

Figyelmeztették az izraeli kormányt

Az eddigi legkomolyabb figyelmeztetés az Egyesült Államok részéről azonban kedden érkezett Izrael felé: közölték velük, hogy a következő hónapban lépéseket kell tenniük a gázai humanitárius helyzet javítása érdekében is, különben

az Egyesült Államok katonai segélyeinek esetleges korlátozásával kell szembenézniük.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter vasárnap levélben fordult az izraeli kormányhoz: konkrét intézkedéseket követeltek az egyre súlyosbodó helyzet kezelésére Gázában, amely az izraeli offenzíva hatására került a humanitárius katasztrófa szélére.

Nem egyeznek bele a tűzszünetbe

Benjamin Netanjahu azonban kedden azt mondta, nem egyezik bele semmilyen fegyverszüneti megállapodásba, mert az lehetővé tenné a Hezbollah számára, hogy újrafegyverkezzenek és ismét támadjanak.

A fegyverszünetet egyébként Emmanuel Macron francia elnök szorgalmazta, amellett, hogy a fegyverszállítást is beszüntetné Izrael részére.

Mindez azt követte, hogy Netanjáhu az ENSZ békefenntartó misszióját, az UNIFIL-t távozásra szólította fel a régióból, mondván, „hasztalan a jelenlétük”. Izrael akkor három olyan célpontot lőtt, amelyben a békefenntartók dolgoztak. Ennek kapcsán Párizs be is hívta izraeli nagykövetét. Netanjahu ugyanakkor úgy látja, hogy Franciaország nem támogatja abban az országot, hogy megvédje magát a folyamatos agresszív támadások ellen.

Mindeközben Irán szövetségesei minden oldalról támadják Izraelt, amióta október 1-jén Irán intézett rakétatámadást az ország ellen. A gázai háborúban a libanoni Hezbollah, a jemeni hútik, valamint iraki fegyveresek is a Hamász érdekében járnak el.

Valódi Hírek