Gyurcsány Ferenc: Orbán Viktor kormánya törvénytelen!

A magyar választójog nem szabad, és nem tesz lehetővé igazságos választást – jelezte Gyurcsány Ferenc.

A választás egy figyelmeztető jel volt

A választás egy figyelmeztető jel volt, hogy nem annak látnak bennünket, amik valójában vagyunk – jelentette ki Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke a Telexnek adott interjújában.

A volt miniszterelnök elmondta, magától értetődőnek gondolták, hogy ők a kormány legkritikusabb ellenfelei az ellenzéki oldalon, aztán megjelent „egy új hangú szereplő” és pillanatok alatt abba a percepcióba tolta a DK-t, hogy „hát ezek rendszerkonform urak és hölgyek”.

Gyurcsány alatt jobb volt

Gyurcsány szerint az, hogy változik a DK politikája, az tetten érhető például a Kövér Lászlóval folytatott parlamenti vitájában is, de ugyanez megmutatkozott a keddi plenáris ülésen az Európai Parlamentben.

„Ennek a történetnek a része az is,

hogy elmondjuk a fiatalabb korosztálynak, hogy Gyurcsány alatt jobb volt”

– mondta a DK elnöke, hozzátéve, vissza fogják hozni a politikába azokat az akciókat, amelyek a párt alapításakor is meghatározóak voltak.

Orbán Viktor kormánya törvénytelen

Gyurcsány Ferenc közölte:

a jelenlegi magyar kormány az Alkotmány tartalma szerint törvénytelen,

mert a magyar választójog nem szabad, és nem tesz lehetővé igazságos választást.

„Az önkény világában a demokratikus politizálással szembeni elvárásaink csak nagyon kis részben teljesülhetnek. Ez egy súlyos probléma, nem lehet figyelmen kívül hagyni. Kulcsfontosságú kérdés ugyanakkor, hogy minek minősítem a politika egyik szereplőjét.

A kormány az alkotmány tartalma szerint törvénytelen, mert a magyar választójog nem szabad, és nem tesz lehetővé igazságos választást”

– fogalmazott.

Orbán Balázs botrányos kijelentéseiről és Orbán Viktor „szuverenitásáról”

Orbán Balázs hazaáruló kijelentéseivel kapcsolatban elmondta: „fejbevágó, önleleplező az a szöveg, ami Orbán Viktor politikai igazgatójának szájából hangzott el”.

Hozzátette: úgy véli,

a miniszterelnök minden jel szerint elvesztette a szuverenitását,

és ennek az első nyilvános beismerése Orbán Balázstól jött, aki – idézzük fel – arról beszélt, hogy egy orosz katonai támadás esetén Magyarország nem védekezne, mint Ukrajna, hanem azonnal megadnák magukat Putyinnak. Orbán többször is megerősítette: ők ezt a gyáva magatartást tekintik „jó lépésnek”.

A volt miniszterelnök kitért rá, hogy meglehetősen sok adat áll már rendelkezésre arról, hogy kijelenthessük,

„a sokat szidott Gyurcsány-kormány alatt könnyebb volt az élet”.

„Politikai silányság az ellenzék sikertelenségét Gyurcsány létezésével megmagyarázni”

Mint mondta, az lenne jó a hazának, ha olyan értékek és elvek mellett működne, mint amit ők képviselnek, függetlenül attól, hogy hány százalékon áll a pártjuk.

Arra a felvetésre, miszerint 2010 óta „nem az üzenik-e választók, hogy nem kérnek Gyurcsányból”, a DK elnöke úgy válaszolt,

„szerintem nem. Intellektuális és politikai silányság az ellenzék sikertelenségét Gyurcsány létezésével megmagyarázni”.

Magyar Péter politikájával kapcsolatban elmondta: a szavazók valójában nem a Tisza Pártot támogatták, hanem a status quo pártjaival szemben szavaztak. Magyar Péter jó időben volt jó helyen, de továbbra is van sok százezer választó, aki nem hajlandó rá szavazni.

„Ha egypártrendszer van ellenzékben, akkor egypártrendszer lesz abból kormányon is”

– mutatott rá.

A volt miniszterelnök szerint Orbán és Magyar között nincs nagy különbség az Európához, a jogállamisághoz, az oroszokhoz való viszonyban, továbbá mindketten ellenségnek tekintik, ha valaki kritikával illeti őket.

Ugyanakkor megjegyezte, ő soha nem mondott mást, mint hogy mi

mindenkivel keresik az együttműködést, aki Orbánnal szemben áll.

A DK álláspontja ebben soha nem változott – rögzítette Gyurcsány Ferenc.

(telex.hu nyomán)

Valódi Hírek