Varga Mihály rendkívüli bejelentést tett: Meghátrált a magyar kormány

Változott a helyzet: Varga Mihály tárcája visszatáncolt Ukrajna ügyében.

Váratlan bejelentést tettek Orbánék az Oroszország elleni szankciókról

A Reuters információi szerint a magyar kormány a novemberi amerikai elnökválasztás utánra tolná ki az Oroszország elleni uniós szankciókkal kapcsolatos döntést.

A hírügynökség beszámolójában idézték Varga Mihály pénzügyminisztert, aki egy sajtótájékoztatón elmondta, az ügyben „azért kell” megvárniuk az amerikai választások eredményét, hogy egyértelművé váljon, „a leendő amerikai kormányzat milyen irányba megy ebben a kérdésben” – spekulált Varga Mihály.

A magyar kormány az amerikai elnökválasztásig blokkolná Ukrajna támogatását

Mindebből a nemzetközi sajtó arra a megállapításra jutott, hogy a magyar kormány ezzel a döntésével az amerikai elnökválasztásig blokkolná az Ukrajnának megszavazott 50 milliárd dolláros hitelt is.

A hírügynökség uniós tisztviselőkre hivatkozva arról írt, hogy a szankciók megújításának ütemezését az Amerikai Egyesült Államok kezdeményezte. Ezt a jelenlegi hat hónapról háromévenkénti intervallumra módosítanák, hogy biztosítani tudják a 20 milliárd dolláros hozzájárulást a hitelhez. A fennmaradó 10 milliárd dollárt a G7-országok, Kanada, Nagy-Britannia és Japán biztosítanák, akik már csatlakoztak is a programhoz.

Megszólalt Varga Mihály

Varga Mihály közösségi oldalán „álhír”-nek minősítette, hogy a magyar kormány blokkolta volna az Ukrajna megsegítésére szánt hitelt.

„A valóság ezzel szemben az, hogy nem történt ilyen, az ezzel kapcsolatos jogszabályt a Coreper és az Európai Parlament tárgyalását követően várhatóan még októberben elfogadják”

– írta a pénzügyminiszter a Facebook-oldalán.

„A hivatkozott sajtótájékoztatón a szankciók időtartamának növelése kapcsán hangzott el a novemberi amerikai elnökválasztás, nem pedig az Ukrajnának nyújtott hitelről. A szankciók időtartamának növeléséről végül

az amerikai elnökválasztás után tárgyalnak”

közölte a Telexnek adott válaszában a Pénzügyminisztérium, hozzátéve: az uniós pénzügyminiszterek tanácsa csupán tájékoztatást kapott a hitel folyósításával kapcsolatos tárgyalások előrehaladásáról. Válaszukban megerősítették Varga Mihály bejegyzésében foglaltakat, miszerint az ezzel kapcsolatos jogszabályt várhatóan még októberben elfogadják.

(Varga Mihály/Facebook)

Valódi Hírek