Megtörtént az, amitől sokan tartottak: Varga Mihály most jelentette be a megszorítást

Varga Mihály elárulta, hogyan változik az adózás.

Varga Mihály megszívatja az önkormányzati szektort az adózás megvariálásával

Megerősítette az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának ülésén Varga Mihály, hogy januártól változik az adórendszer. Ez annak keretében derült ki, hogy elárulta: a kormányzat november 15-éig benyújtja a jövő évi költségvetés tervezetét a parlament elé, amelyről legkésőbb december közepéig szavazhatnak.

Varga elárulta: az iparűzési adó rendszerének régóta meglebegtetett reformja valóban megvalósul. Ezt azzal összefüggésben árulta el, hogy az Orbán-kormány november 15-éig nyújtja be a jövő évi költségvetés javaslatát. A megtárgyalt, módosító javaslatokkal ellátott költségvetésről a parlament legkésőbb december közepén szavazhat.

Mi értelme van az adózás megvariálásának?

A pénzügyminiszter azt állítja: az iparűzési adó reformja „nem csökkenti” (?) az önkormányzatok adóbevételeit, azonban a területfejlesztésre szánt forrásokat új alapból csoportosítják át, és ezúttal a járásoknak osztják majd szét az összegeket. Bizonyára nem túlzás azt feltételezni, hogy a fideszes irányultságú községek kaphatják majd meg a nagyobb települések fejlesztési forrásait.

Varga elárulta: az iparűzési adóból 115–120 milliárd forintnyi adóbevétel-növekményre számítanak. Ezt elméletileg részben területfejlesztési célokra használhatják fel – ez bizonyára jól jöhet majd a jelenlegi kormányzatnak a másfél év múlva esedékes kampányidőszakban.

Az adórendszer megreformálását még Lázár János dobta be a köztudatba a nyári uborkaszezon kellős közepén. Az építési és közlekedési miniszter szerint – aki annak idején rekordadósságot halmozott fel Hódmezővásárhely élén 10 éves polgármesteri tevékenysége alatt – ugyanis az önkormányzatok pazarlóan járnak el.

(portfolio.hu/Nyugati Fény)

Valódi Hírek