Ursula von der Leyen keményen beleszállt Orbánba – a szemébe mondta az igazságot (+videó)

Nem finomkodott Ursula von der Leyen, amikor Strasbourgban reagált Orbán Viktor beszédére.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke rendkívül éles kritikákkal illette Orbán Viktor kormányát a strasbourgi felszólalásában, amelyben a magyar miniszterelnök által elmondottakra reagált.

Von der Leyen az árvízhelyzettel kapcsolatban hangsúlyozta: Magyarország, mint az Európai Unió tagállama, ugyanolyan joggal részesülhet uniós forrásokból és segítségből, mint bármely más ország. Kiemelte a Kopernikusz műholdak használatát, amelyek segítették a magyarországi mentési műveleteket.

Ursula von der Leyen nem hagyta szó nélkül Orbán oroszpártiságát sem

Az orosz–ukrán háborúról fogalmazott a legélesebben az Európai Bizottság elnöke. Von der Leyen élesen bírálta azokat, akik Ukrajnát hibáztatják a konfliktusért, és felidézte az 1956–os magyar forradalmat, amikor Magyarországot a Szovjetunió ugyanúgy elnyomta.

„Megkérdem őket, a magyarokat teszik felelőssé az ’56–os orosz invázióért?”

– kérdezte.

Ezzel világosan párhuzamot vont az ’56–os magyar forradalom és Ukrajna jelenlegi helyzete között, emlékeztetve az európai szolidaritás fontosságára.

Von der Leyen emellett az európai versenyképességről is beszélt, és kiemelte Mario Draghi jelentését, amely szerint Európának az innováció terén fel kell zárkóznia. Bírálta a magyar kormányt azért, mert

„elsodródik a belső piacról”,

és diszkriminálja az európai vállalatokat, ami megingatja a befektetők bizalmát.

A politikus szerint

„egy kormány az Európai Unióban éppen ellenkező irányba hajt, elsodródik a belső piacról. Nagyon körültekintően hallgattam a kormány szavai, hogyan tud egy kormány több európai beruházást magához vonzani, miközben az európai vállalatok ellen diszkriminál, jobban adóztatva őket, mint más vállalatokat”

Orbán kormánya embercsempészeket engedett szabadon az oroszoknak pedig vízumkönnyítéseket biztosított

A migráció kérdése is előkerült a beszédben. Von der Leyen kritizálta Orbán kormányát amiatt, hogy elítélt csempészeket engedett szabadon, amit az Unió biztonságára nézve károsnak nevezett.

„Ez nem az Unió védelme, csak az, hogy átdobálják a problémákat a határon a szomszédaikhoz”

– hangsúlyozta

Kitért továbbá arra is, hogy Magyarország vízumkönnyítéseket biztosított az oroszoknak, valamint megemlítette a kínai rendőrség jelenlétét az országban, amelyet súlyos biztonsági kockázatnak nevezett az EU számára.

Beszédét azzal zárta, hogy a magyar néphez fordult:

„Hadd zárjam tehát azzal, hogy a magyar néphez fordulok. Mi egy család vagyunk. Az önök története a mi történetünk. Az önök jövője a mi közös jövőnk. Tízmillió magyar, tízmillió jó ok arra, hogy közösen építsük, formáljuk a jövőnket”.

Videó:

(atv.hu nyomán)

Valódi Hírek