Nagyon durva vírus terjed a világban, kilencven százalékos a halálozási arány a fertőzöttek körében

Oltás révén próbálják megfékezni az Ebolával rokon, Marburg nevű vírus terjedését.

Kelet-Afrikában időről időre feltűnnek a vérzéses lázzal gyilkoló kórok. A Marburg nevezetű vírus az Ebola közeli rokona, a halálozási aránya pedig hozzávetőleg 88%. A nemzetközi szervezetek nem csupán humanitárius okokból kifolyólag igyekeznek segíteni abban, hogy a járványokat még helyben megfékezzék.

Az utolsó súlyosabb ebolajárvány például úgynevezett „szatelitjárványt” okozott Kanadában. A vírus okozta betegség tünetei közé tartozik a magas láz, erős fejfájás, később hányás, hasmenés és belső vérzések.

A Marburg nevű vírus Ruandában tombol

Kigaliból, a ruandai fővárosból jelentette a Reuters, hogy már 12 áldozata van a Marburg-járványnak. Az egészségügyi miniszter vasárnap sajtótájékoztatón közölte, hogy azonnal megkezdik az oltási kampányt.

Elsősorban azokat oltják be, akik a legnagyobb fertőzésveszélynek vannak kitéve, például az egészségügyi dolgozók, illetve a betegek családtagjai. Az oltások a Sabin Vakcina Intézet jóvoltából érkeztek az országba.

A vírust a gyümölcsdenevérek terjesztik, akik emberközeli életmódot folytatnak. Amikor a vírus átterjed az emberre, a fertőzöttek testnedvei terjesztik tovább.