Magyarék az első napon összefogtak a Fidesszel, hogy megpuccsolják Karácsonyt

Pénteken tartotta alakuló ülését a Fővárosi Közgyűlés.

Az önkormányzati választás a nyár elején rendkívül szoros eredményt hozott. Karácsony Gergely újrázott, mint főpolgármester, azonban a korábbi ciklustól eltérően már közgyűlési többség nélkül kellene irányítania a várost. Akkor kétszer számolták újra a szavazatokat, botrányoktól sem mentesen, Vitézy Dávid így is alulmaradt Karácsony Gergellyel szemben.

Patthelyzet van

A Fővárosi Közgyűlésben azonban patthelyzet alakult ki, ugyanis a közgyűlésben Fidesz–KDNP-nek 10 mandátuma, a Tisza Pártnak ugyanennyi, a Párbeszéd–DK–MSZP-nek 7 mandátuma, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak 3, a Vitézy Dáviddal Budapestért–LMP formációnak pedig 3 mandátuma van.

Karácsony Gergely nyitóbeszédében elmondta, hogy

Budapesten a budapestiek vannak hatalmon.

Szerinte a legnagyobb felelősség az övé, ennek eleget is kell tegyen, valamint egymás kötelességének teljesítését is segíteni kell. Hozzátette, hogy a város kormányzása új hozzáállást igényel tőlük. Ezek után amellett, hogy elmondják, mit szeretnének tenni, azt is el kell, hogy hogyan, miből.

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz fővárosi vezetője későn nyújtott be javaslatokat a közgyűléshez, de ennek ellenére Karácsony és a közgyűlés is megszavazta, hogy napirendre vegyék azokat.

A több politikai vezető is felszólalt

Ordas Eszter, a Tisza Párt frakcióvezetője elmondta, hogy közszolgálatra jelentkeztek. Ügyek mentén konstruktívan, de kritikusan kívánnak majd együtt dolgozni.

Szentkirályi Alexandra a Fidesz-frakció nevében azt mondta, konstruktív ellenzéki szerepre készülnek a közgyűlésben. Elmondta, hogy még soha nem fordult elő korábban, hogy nem tudtak megállapodni a főpolgármester-helyettesekről. A lakhatás, a hajléktalanság és a közlekedés témáját jelölte meg mint prioritásokat. Hozzátette:

„Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy Budapest működjön.”

Vitézy Dávid megköszönte a szavazatokat és bejelentette, hogy LMP-vel közös frakciójának neve Podmaniczky Mozgalom lesz. Felelevenítette, hogy főleg a főváros külső kerületeiből üzenték meg, hogy változás kell Budapesten. Szerinte volt értelme programmal indulni a választáson és a politika összes rossz beidegződését maguk mögött kell hagyniuk.

Szaniszló Sándor, a DK frakcióvezetője azt emelte ki, hogy minden partnerrel együtt tudnak és szeretnének is működni, akik a közjót szolgálják. A fővárosi közgyűlést „közéleti labor”-nak nevezte, mert szerinte itt megtalálható minden párt, amely 2026-ban érdemben tud a kormányváltásért tenni. Szentkirályi Alexandrának tanácsot is adott. Azt, hogy menjen be a kormányhoz, hogy

állítsák meg a főváros évek óta tartó kivéreztetését.

Barabás Richárd is felszólalt a Párbeszéd-Zöldek nevében. Szerinte ez ma Magyarország legmagasabb, érdemi munkát végző, demokratikus testülete. Munkájuk emiatt túlmutat Budapesten és meghatározza az egész ország sorsát. Céljuk, hogy végrehajtsa Karácsony Gergely programját. Zöld, szabad Budapestet szeretnének.

Döme Zsuzsanna, a Kutyapárt társelnöke „ügyek mentén, a szakmaiság talaján” jelölte meg az irányt és hozzátette:

„legyen minden jó”.

Nem sikerült elfogadni az SZMSZ-t, a Vitézy-Tisza szövetség megpuccsolta Karácsonyt

Ezt követően a Szervezeti és Működési Szabályzat elfogadása volt napirenden. Szentkirályi Alexandra két bizottságot javasolt, emellett antikkorrupciós kutatószobát és BudapestInfók tartását. Karácsony elmondta, hogy csökkentik a bizottságok számát, lesz BudapestInfó és a másik technikai kérdés, megoldják.

Gál József (Podmaniczky Mozgalom) a főpolgármester és a polgármesterek fizetésének emelésére tett javaslatot.

Karácsony és a Vitézy a Tisza Párttal közösen azon nem tud megegyezni, milyen jogkörök maradjanak a főpolgármesternél, és miket vegyenek el tőle. Vagyis, hogy miben dönthessen egyedül a főpolgármester, és miben nem. Karácsony hiába egyeztetett előzetesen, nem jutottak előrébb.

A Tisza Párt 5 perc szünetet kért, amikor látszott, hogy nem közelednek az álláspontok az SZMSZ ügyében.

A szünet után Vitézy Dávid szerint a cégvezetők kinevezésének jogkörével és a főpolgármester egyéni döntéseivel kapcsolatban, és azzal, hogy ezekről lehet-e szavazni, mást gondol a közgyűlés és Karácsony. Végül az SZMSZ vitájának halasztására és a kormányhivatali vélemény kikérésére tett javaslatot.

Erről döntöttek is,

elnapolták a vitát

és kikérik a kormányhivatal álláspontját.

„Óriási hibát követtünk el az elmúlt percekben”

– mondta Déri Tibor (DK), amikor sikerült olyan helyzetet előállítani, hogy levették napirendről azt az SZMSZ-t, amelyet az alakuló ülésen felül kell vizsgálni – jelezte a képviselő. Kérdés szerinte, hogy ezzel hogy garantálják a törvényes működést.
A DK-s politikus szerint hiába fogadkozott mindenki a közgyűlés előtt, hogy nem vesz részt hatalmi játszmában, pont ezt tették, amikor arra szavaztak, hogy napolják el a szabályzat felülvizsgálatát.

A DK támogatja Karácsony Gergelyt,

és a jövő héten is kész megszavazni a főpolgármester javaslatát.

Felálltak a bizottságok

A fővárosi közgyűlés a főpolgármester javaslata szerint négy bizottság felállításáról döntött. Az esélyegyenlőségért és akadálymentesítésért felelős tanácsnok a Tisza Párt képviselője, Bovier György lett. Vitézy Dávid vezetheti a klímavédelmi, közlekedési és városfejlesztési bizottságot, Keszthelyi Dorottya (MSZP-DK-P) az emberi erőforrások bizottságát, Baranyi Krisztina a pénzügyi és közbeszerzési bizottságot, Orbán Árpád (Tisza) a tulajdonosi bizottságot.

Döntések

Szentkirályi ezután a hajléktalanság feltárásával és megoldásával kapcsolatban tett javaslatot, amely végül átment a közgyűlésen.

Karácsony Gergely javaslata következett, amely szerint ha Iványi Gáborék helyzete nem oldódik meg, a főváros vegye át az érintett intézmények működtetését. Ezt később módosításokkal el is fogadták.

Közben a Ripost azt vette észre, hogy

„Magyar Péter, aki részt vesz a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén, hogy ne kelljen a Belvárosban parkolóhelyet keresnie, a lehető legkényelmesebb módon a Károly körúton a gyalogosok között felhajtott a járdára és minden közlekedési szabályon túllépve beállt a park közepére”

– írták cikkükben.

A Fidesz közbiztonságot érintő javaslata – amelynek lényege, hogy emelnék a járőrözés óraszámát a rendőrséggel és közterület-felügyelettel közösen – szintén elfogadásra került. Módosításokkal az új állatvédelmi központ létrehozására vonatkozó tervet is megszavazták.

A BKK-rendészetre vonatkozó javaslatot elfogadta a közgyűlés, Karácsony Gergely módosító javaslataival kiegészítve.

A köztéri kukákat érintető fideszes javaslat (kevés van, több kell) Vitézy Dávid kiegészítésével került elfogadásra. Eszerint a kiemelt csomópontokon és a belvárosi területeken be kell vezetni a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségét a közterületeken.

Valódi Hírek