Mitől függ a műlencse beültetés sikere? A legfontosabb tényezők

Van, hogy a szemüveg, kontaktlencse már nem nyújt hosszútávú megoldást a látásromlásban, vagy valamilyen betegség támadta meg a szemünket, és ilyenkor elkerülhetetlen a műlencse beültetése. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy mi minden határozza meg a szürkehályog műtét eredményességét, és miként biztosra menni, hogy a beavatkozás sikeres legyen.

Úgy tartják, hogy alapvetően három dolog van, ami fontos tényezőnek bizonyul, ha a műlencse beültetés sikerét szeretnénk garantálni – a típus, a szakértelem és az utógondozás. Ezeket bővebben is kifejtjük lentebb, a drszaboantal.hu linkre kattintva az aktuális árakról is tájékozódhatsz.

A műlencse típusa és minősége

A szürkehályog műtét során a szakember egy kis metszést ejt a szem felszínén, ezen keresztül a beteg elhomályosult szemlencséjét eltávolítja és helyére egy mesterséges műlencsét tesz. Az eredmény nagymértékben függ a beültetett műlencse minőségétől és típusától. Mielőtt tehát a műtétre kerülne sor, fontos megvitatni az orvossal annak típusát, amiből többféle áll rendelkezésre:

  • Egyfókuszú lencse: ez távolra ad éles látást
  • Többfókuszú lencse: a páciens közelre és távolra is jól láthat vele
  • Tórikus lencse: azok számára hasznosak, akik úgynevezett asztigmatizmusban szenvednek, hiszen ezek képesek korrigálni az ilyen típusú fénytörési hibát.

Az orvos szakértelme és tapasztalata

A műlencse beültetés sikerét a megfelelő típus kiválasztásán túl az orvos szakértelme is biztosítja. A sebésznek ugyanis rendelkeznie kell a szükséges tapasztalattal és technikai tudással, hogy a lencse beültetése precízen és a lehető legbiztonságosabban történjen. Bár az elismert kórházakban ezzel kapcsolatban nem kell aggódnunk, ha biztosra szeretnénk menni, mielőtt a műtétre sor kerülne, érdemes utánajárni a választott orvos szakmai hátterének, tapasztalatának. De nemcsak a szakember ügyességén múlnak a dolgok, hanem azon is, hogy a legújabb sebészeti módszereket alkalmazza-e. Az ultrahangos technológiák és a lézeres eljárások például hangsúlyosan növelhetik a műtét pontosságát és biztonságát.

A páciens állapota és az utógondozás szerepe

Sok múlik persze a műtött beteg általános egészségi állapotán is. A cukorbetegséghez hasonló krónikus betegségek, de a makuladegeneráció befolyásolhatják a műtét kimenetelét és a felépülés folyamatát. Ezért aztán fontos, hogy a páciens alapos szemvizsgálaton és egészségügyi felmérésen vegyen részt. Az előzőleg meglévő jó általános egészségi állapoton túl a műtét utáni utasítások betartása is lényeges. Íme, néhány fontos szempont, amire az operáció végeztével is oda kell figyelni:

  • Rendszeres szemcsepphasználat – ezek megakadályozhatják a fertőzéseket és elősegítik a gyógyulást
  • Fizikai aktivitás kerülése – a műtétet követő hetekben kerülni kell a nehéz fizikai megterhelést és az intenzív sportokat, de emelni sem javasolt
  • Rendszeres kontrollvizsgálatok – a beavatkozás után időben meg kell jelenni a vizsgálatokon, hogy az orvos nyomon követhesse a gyógyulás folyamatát.
  • A szem védelme az erős napfénytől – UV-szűrős napszemüveg viselésével szintén hozzájárulhatunk a gyógyuláshoz és a látás megőrzéséhez.

Ezekről persze maga a klinika is tájékoztatja a műtét előtt álló beteget, azonban nem árt, ha előzetesen is tudunk róla.