Gyurcsány: Orbán Balázs gyalázatos mondatai után az ellenzéki oldalon hazafias koalícióra van szükség

Az ellenzéken belüli konfliktusok most másodlagosak.

Szezonnyitó sajtótájékoztatót tartott Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke pénteken.

Gyurcsány azzal kezdte, hogy Orbán Balázs, Orbán Viktor jobbkezének beismerése (tudniillik hogy mi Ukrajna helyében nem védenénk meg magunkat az orosz agressziótól, hanem megadnánk magunkat) egy másfél évtizedes politika betetőzése. Világosan látszik, hogy a kormány Oroszország szolgaállamává kívánja tenni Magyarországot, ez a haza ellen elkövetett árulás, ami a legalantasabb bűn a DK elnöke szerint.

Gyurcsány Ferenc szerint ilyen helyzetekben egy átfogó, hazafias koalícióra van szükség a hazaárulással szemben. Érdemes visszafogottságot tanúsítani az ellenzéken belüli vitákban, mert fontosabb az ország függetlenségének megvédése. Az a szerencsés, ha az ellenzéken belül ilyenkor az együttműködés kultúrája és a béke hangja a legerősebb.

Gyurcsány világossá tette: a DK az Orbán-rendszer természetes és megalkuvás nélküli ellenzéke, mind történelmi, mind politikai, mind erkölcsi értelemben. A DK részéről nincs megértés, kompromiusszum ezzel az áruló poltikával szemben.

A volt miniszterelnök kiemelte: mára az Isten-haza-család fogalmakra hivatkozó jobboldal eszményei a porban hevernek:

  • Novák Katalinnal kiderült a családra hivatkozó politika szennyessége
  • Semjén Zsolttal a kereszténységre hivatkozó politika istentelensége
  • Orbán Balázs pedig most elárulta a hazát, amikor teljesítve a főnöke politikai krédóját, arról beszélt, hogyan adja meg magát Magyarország az őt esetleg megtámadó Oroszországnak

Az ellenzék céja nem lehet kevesebb ebben a helyzetben, mint hogy helyreállítsa az ország függetlenségét, újrakösse a megsértett szövetséget Európával, helareállítsa a köztársaságot, és megteremtse az emberek államát, amely vigyáz ránk.

Gyurcsány Ferenc szólt arról is, hogy az Orbán Viktor által bejelentett „gazdasági semlegesség” programja valójában a Nyugattól való leszakadás programja. A DK elnöke szerint aki kiszakítja Magyarországot a nyugatos kötelékből, az elszakítja az országot a nyugatos életformától, életszínvonaltól is. Ez az ezeréves magyar szándék meghazudtolása, a törénelem szembeköpése – fogalmazott Gyurcsány.

A DK elnöke az évtized árvize után emlékeztetett arra is: kevés nagyobb kincs van napjainkban mint a víz, Magarország legnagyobb vagyona pedig a víz lehet a jövőben.

Ha van fontos közös nagy nemzeti program, akkor az az új Vásárhelyi program, azaz víztározók, csatornahálózat építése, az aszály sújtotta területek helyreállítása. Gyurcsány szerint erre van szükség, nem olimpiára. Nem 3 hét világhírnévre, hanem sok évtizednyi kiszámítható életre van szükség – mondta.

Szóba kerültek még a református és a katolikus egyházat érintő gyermekbántalmazási ügyek is: Gyurcsány szerint ezek riasztó sokasága azt mutatja, hogy rendszerszintű problémáról van szó, ezek az ügyek pedig megrepesztették a jobboldal erkölcsi talapzatát.

A DK elnöke aláhúzta: Orbán állításával szemben ez nem az egyház belügye, az egyház ugyanis nem lehet egy zárt, fekete doboz.

Nem engedhetjük a gyermekeinket olyan egyház közelébe, amelyről hetente azt olvashatjuk, hogy milyen bűncselekményt kimerítő tettek kötődnek a nevéhez.

Gyurcsány ebben az ügyben azt javasolja: adjuk fel a bűnös szemérmességet, és állítsunk fel független vizsgálóbizottságot annak kiderítésére, milyen gyermekeket és nem gyermekeket érintő cselekményekben lehet még érintett az egyházak sora.

A teljes sajtótájékoztatót itt tudod visszanézni:


.

Valódi Hírek