Közeleg egy nagy háború? Egyre durvább harcok folynak Libanonban

Libanon: 492 áldozat. Netanjahu: „Izrael nem veletek háborúzik, hanem a Hezbollahhal”.

Az libanoni egészségügyi minisztérium szerint legalább 492 ember meghalt, köztük 35 gyerek. Izraeli tisztviselők azt mondták, hogy a Hezbollah libanoni célpontjai elleni légicsapások célja, hogy az Iránhoz köthető katonai szervezetet diplomáciai megoldásra kényszerítsék. Ez eddig 492 halálos áldozatot kívánt – jelentette a Reuters Bejrútból.

A tavaly október 7-én elkövetett pogrom után tört ki az újabb háború

Az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu videóüzenetben szólt a libanoni lakossághoz:

„Izrael nem veletek háborúzik, hanem a Hezbollah-val. A Hezbollah túl régóta használ titeket emberi pajzsként”

– mondta.

Izrael közel egy éve folytat háborút a déli határon Gázában a Hamász ellen, most pedig az északi határra helyezi a hangsúlyt, ahol az Irán és a Hamász által is támogatott Hezbollah rakétákat lőtt a zsidó államra.

Válaszképpen az izraeli hadsereg csapást mért a Hezbollahra Libanon déli, keleti és északi részén: „kilövőket, parancsnoki állomásokat és terrorista infrastruktúrát” semmisítettek meg. Az izraeli légierő mintegy 1600 Hezbollah célpontot lőtt Libanon déli részén és a Bekaa-völgyben. Bár a lakosságot figyelmezették a területek elhagyására, ez nehézségekbe ütközött.

Egyre több a menekült, sokan félnek az eszkalációtól Libanon területén a Hezbollah-bázis megtámadása után

Nasszer Jaszin, a válságreakciókat koordináló libanoni miniszter elmondta, hogy a menekülőknek 89 ideiglenes menedékhelyet hoztak létre iskolákban és egyéb létesítményekben, amelyek több mint 26 ezer ember befogadására alkalmasak.

A harcok azért is adnak okot aggodalomra, mert lehetségessé vált, hogy az Egyesült Államok, Izrael közeli szövetségese és Irán egy szélesebb körű háborúba kezd. Az USA külügyminisztériumának egyik magas rangú tisztviselője szerint az amerikai kormány nem támogatja Izrael és a Hezbollah közötti, határokon átnyúló eszkalációt. Washington ezért „konkrét elképzelésekről” fog beszélni szövetségeseivel és partnereivel, hogy megakadályozzák a háború kiterjedését.

(Kiemelt képünk illusztráció)

(reuters.com)

Valódi Hírek