Megvannak a friss Nobel-díjasok: Van egy kis csavar a történetben

Kiosztották az Ig-Nobel-díjakat díjakat a világ legkreatívabb kutatás-fejlesztéseiért.

Idén tarolt a galambok által meghajtott rakéta, valamint a halott halak úszóképessége. Az Ig-Nobel-díj elsőre vicckategóriának tűnhet, azonban a legkevésbé sem az. A tudományos világ nagyon odafigyel a díjazottakra, mert hiába van szó vicces tudományos eredményekről, ezek mégis komoly teljesítményt feltételeznek felfedezőikről.

Mi az az Ig Nobel-díj?

Az Ig-Nobel-díjakat hagyományosan a rendes Nobel-díjak előtt egy hónappal osztják ki, és most már a harmincnegyedik alkalommal kerül sor a rendezvényre a Massachusetsi Technológiai Intézetben.

A díjra felterjesztett tudományos eredmények elbírálását az Improbable Research – research that makes people LAUGH…then THINK (valószínűtlen kutatások: olyan kutatások, amelyek megnevettetik az embereket…majd elgondolkodtatták őket) honlap üzemeltetői végzik.

A díjakat „valódi” Nobel-díjjal kitüntetett tudósok adják át kollegáiknak.

Ez idén egy Murphy-törvényekhez kapcsolódó tárgyakat rejtő átlátszó doboz, valamint egy tíztrilliós zimbabwei bankjegy, amelynek a valós értéke gyakorlatilag nulla.

Mutatjuk az Ig Nobel-díj idei győzteseit

A ceremóniamester az idén Kees Moliker holland biológus volt, aki 2003-ban nyerte el a díjat a kacsák nekrofil meleg viselkedésének tanulmányozásáért. A következő videóban követhető a felettébb humorosan előadott tudományos felfedezés története.

A díjakat az idén is vicces tanulmányok nyerték el. A győzteseket tíz különféle kategóriában díjazták, köztük a béke és az anatómia kategóriában is. Köztük voltak olyan tudósok, akik kimutatták: egy chilei szőlőtőke a közelben lévő mesterséges növények alakját utánozza. Egy másik tanulmány pedig azt vizsgálta, hogy

az emberek fején lévő haj az északi féltekén ugyanabba az irányba csavarodik-e, mint a déli féltekén.

A további nyertesek között van egy tudóscsoport is, amely kimutatta: a mellékhatásokat okozó hamis gyógyszerek hatékonyabbak lehetnek, mint a mellékhatásokat nem okozó hamis gyógyszerek. Díjaztak egy olyan kutatócsoport is, amely azt bizonyította be, hogy egyes emlősök képesek a végbélnyílásukon keresztül lélegezni.

Megérte a nehéz gyerekkor?

Julie Skinner Vargas vette át a békedíjat néhai édesapja, B. F. Skinner nevében, aki a galambrakéta tanulmányt írta. Skinner egyébként híres behaviorista pszichológus (az irányzat szerint kizárólag az emberek viselkedését kell megfigyelni ahhoz, hogy megismerjük a lelket – a szerk.) kutató volt. A gyerekek viselkedését kutató kísérletei mai szemmel igencsak sértenék a gyermekjogokat. Lánya viszont úgy tűnik, jól jött ki a szigorú nevelési módszerekkel és kísérletekkel teletűzdelt gyerekkorából, és humorral fogadta híres apja bizzar területen tett hozzájárulását a tudomány folyásához,

„Szeretném megköszönni, hogy végre elismerték a legfontosabb hozzájárulását (a tudományhoz)”

– mondta Skinner Vargas.

Az élő, vagy a döglött halak mozognak többet?

James Liao, a Floridai Egyetem biológiaprofesszora a fizikai Ig-Nobel-díjat egy döglött pisztráng úszási képességeit bemutató és elmagyarázó tanulmányáért vehette át.

„Arra lettem figyelmes, hogy az élő hal többet mozog, mint egy döglött hal, de nem sokkal”

– mondta Liao, és feltartott egy hamis halat.

„Egy bot mögé vontatott döglött pisztráng is az áramlás ütemére csapkodja a farkát, mint egy élő hal, amely kavargó örvényeken szörfözik, visszanyerve a környezet energiáját. A döglött hal olyan dolgokat csinál (azaz úgy mozog egy kötélre téve a vízben), mint az élő halak.”

(Kiemelt képünkön Kees Moliker látható)

Valódi Hírek