Miért jó, ha van az előszobában futószőnyeg?

Az előszoba az a hely a lakásban, ahova először megérkezünk, amit elsőként pillantanak meg a vendégeink is. Az első benyomás pedig sokat számít, nemcsak az emberi kapcsolatokban, hanem ebben a tekintetben is.

Ha azt látják, hogy barátságos helyre kerültek, ők is jobban érzik magukat, pozitívabb benyomást keltünk bennük mi is. Nem is beszélve arról, hogy nekünk is jobb kellemes és hangulatos környezetben élni, és ilyen előszobába érkezni, amikor végre hazajutunk egy fárasztó nap után a munkából.

Mivel tehetjük szívélyesebbé az előteret? Stílusos bútorokkal, praktikus berendezéssel, meghitt megvilágítással, egymással harmonizáló színekkel és mintákkal, odaillő kiegészítőkkel és dekorációval, nem utolsósorban pedig nem hiányozhat egy dizájnos futószőnyeg sem.

Ebben a cikkben azt szeretnénk megmutatni, hogy miért hasznos az előszobában futószőnyeget elhelyezni, milyen előnyei vannak, illetve rámutatunk arra is, hogy milyen sokféle funkciót lát el.

Védelem, csúszásgátlás és hőszigetelés

A futószőnyeg több szempontból is praktikus, a már említett esztétikus megjelenésen kívül még számos előnye van. A bejárati ajtó környéke a legforgalmasabb hely a házban, hiszen itt mindenki megfordul, aki hozzánk jön. Mivel nagyobb igénybevételnek van kitéve, ezért gyakoribbak és erősebbek lehetnek a padlón a karcolások és a kopások.

Célszerű csúszásgátlós változatot választani, vagy ha nem, akkor külön is lehet hozzá kapni. A járólap vagy a parketta is csúszós lehet, főleg, ha bemegyünk vizes cipővel, de a futószőnyeg az ebből adódó eséseknek is gátat szab.

Hőszigetelés szempontjából is van jelentősége, különösen a téli időszakban. Kényelmesebb és melegebb lesz tőle a járófelület, aminek azért is van jelentősége, mert a bejárati ajtó közelsége miatt itt eleve hidegebb lehet. Arról nem is szólva, hogy nemcsak a lábainknak lesz melegebb, de a szemeinknek is, mivel sokkal barátságosabb légkört teremt, mintha nem lenne a padlón szőnyeg.

Rugalmasság és zajcsökkentés

A hő mellett a hangokat is képes szigetelni bizonyos fokig, azaz zajcsökkentő hatása is van az előszobában a futószőnyegnek. Elnyeli a lépések zaját, csökkenti a visszhangot. Ennek akkor van nagyobb jelentősége, ha fa vagy csempe a padlóburkolat anyaga, illetve abban az esetben, amennyiben van a lakás alatt másik szint is, ahol zavaró lehet a járás zaja.

Egy jó minőségű futószőnyeg, amilyen a Szőnyeg textil webáruházban is kapható, könnyen és egyszerűen tisztítható. Ráadásul nagyon rugalmas, azaz gyorsan áthelyezhető vagy kicserélhető. Például szezonváltáskor leválthatjuk egy másikra, aminek a színei és a mintája jobban illeszkedik az adott időszakhoz.

Mekkora legyen?

A futószőnyeg kiválasztásánál nagyon fontos szempont a méret is. Legyen megfelelően hosszú és széles, de ne akadályozza az ajtók nyitását. A legideálisabb, ha már a bejárati ajtótól indul, hogy az első lépéseket is ezen tegyük meg