Izraeli védelmi miniszter: A háború új szakaszának elején járunk

Izrael elégedett a libanoni robbantások eredményével.

Tizenketten meghaltak, több ezren megsebesültek, miután felrobbantak a Hezbollah által megrendelt személyhívók

Kedden tizenketten meghaltak és közel háromezren megsebesültek Libanonban, amikor a Hezbollah siíta milícia által megrendelt mintegy ötezer személyhívó készülék egyszerre robbant fel.

A Nyugati Fény foglalkozott is a támadásban használt csipogók lehetséges magyar vonatkozásaival. Az AP hírügynökség beszámolója szerint a robbanások szerdán folytatódtak Bejrútban és az ország más részein is.

Kapcsolódó: Máris befutott a válasz: Orbán táskahordozója meglepően reagált a Magyarországot bajba sodró ügyben

Megszólalt a minisztérium

Legalább húszan meghaltak és 450-en megsérültek a támadások második hullámában – közölte a helyi Egészségügyi Minisztérium.

Az AP helyszínen tartózkodó újságírói szerint a szerdai merényletek során több robbantás is hallatszott egy bejrúti temetésen, ahol három Hezbollah-tag és egy gyerek halt meg egy csipogó robbanásában a megelőző napon.

A támadások, amelyekről valószínűsíthető, hogy Izrael követte el a Hezbollah ellen, és civil áldozatokat is követelt, felerősítették a félelmet, hogy a két fél fokozódó konfliktusa teljes háborúvá fajulhat.

A védelmi miniszter bejelentette: elkezdődött a háború új szakasza

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter szerdán az izraeli csapatoknak nyilatkozva azt mondta:

„A háború új szakaszának elején járunk – ehhez bátorságra, elszántságra és kitartásra van szükség”.

Ugyanakkor nem tett említést a felrobbanó eszközökről, de dicsérte az izraeli hadsereg és a biztonsági szervek munkáját, mondván, „az eredmények nagyon meggyőzőek”.

Most, hogy a robbantások folytatódtak, egyre nagyobb az aggodalom a lehetséges további civil áldozatok miatt. A támadások során ugyanis a személyhívók ott robbantak, ahol a tulajdonosuk éppen tartózkodott: otthonokban, autókban, élelmiszerboltokban és kávézókban, nem kímélve a mellettük tartózkodó családtagokat, illetve járókelőket sem.

Valódi Hírek