Ebből baj lesz: Észak-Korea szállíthat fegyvereket Oroszországnak

Ballisztikus rakétákról van szó.

Észak-Korea azt állítja, hogy új ballisztikus „szupernagy” robbanófejjel ellátott rakétát tesztelt. Kim Dzsong Un, az ország vezetője részt vett a kilövéseken, hangsúlyozva, hogy Észak-Koreának

„javítania kell hagyományos és nukleáris háborús képességeit”.

A rakétakísérletek válaszul szolgáltak arra a „súlyos fenyegetésre”, amelyet a külső erők jelentettek Észak-Korea biztonságára –mondta Kim Dzsong Un a KCNA, állami médiaoutletnek.

Az elnök nemcsak a hagyományos rakéta tesztelésében vett részt megfigyelői tevékenységével, de egy új, „továbbfejlesztett” cirkáló rakéta indítását is megtisztelte jelenlétével – írta az Aljazeera az észak-koreai állami médiára hivatkozva.

Dél-koreai politikai elemzők úgy gondolják, hogy itt nemcsak „külső fenyegetésről” van szó, hanem sokkal inkább arról, hogy Észak-Korea Oroszországba exportálja majd a most tesztelt fegyvereket.

Phenjan, amely komoly nemzetközi szankciók alatt áll fegyverprogramja miatt, tagadta az Oroszországgal folytatott kereskedelmet, de megerősítette a katonai kapcsolatokat Moszkvával.

Kim tavaly találkozott Vlagyimir Putyin elnökkel Oroszország keleti részén, Putyin júniusban Phenjanba látogatott, és a két vezető kölcsönös védelmi megállapodást írt alá, a múlt héten pedig pedig Szergej Sojgu orosz biztonsági főnök is Phenjanba utazott; és nyilván nem teázgatni akartak az ország szép fővárosában.

Valódi Hírek