Botrány: Orbán embere úgy bókolt az örményeknek, mintha sosem engedték volna szabadon az azeri baltás gyilkost

Soltész nem zavartatta magát.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Budapesten, az Országos Örmény Önkormányzat székházának átadásán azt találta mondani:

„Az örmények mindig számíthatnak a magyar kormányra”.

Arról egy pillanatig nem tett említést – bocsánatot sem kért miatta –, hogy 2012 augusztusában

a magyar kormány átadta Azerbajdzsánnak a baltás gyilkosként ismert Ramil Safarovot.

Ünnepi beszédet mondott az államtitkár

Az eseményen részt vett Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára és Asot Szmbatján, Örményország magyarországi nagykövete is. Mellettük Akopjan Nikogosz, az Országgyűlés örmény nemzetiségi szószólója és Czárán István, az Országos Örmény Önkormányzat elnöke.

Soltész Miklós az eseményen azt mondta, hogy

„az örmény és a magyar nép történetében számos hasonlóság van; mindkét nemzetet igyekeztek elpusztítani más népek, de az örmények és a magyarok is kiállták a megpróbáltatásokat.”

A magyar kormány állítólag fokozott figyelemmel kíséri a Hegyi-Karabahban élő örmények sorsát, a nekik nyújtott segítség részeként eddig közülük

százhúsz gyermek jöhetett Magyarországra nyaralni,

az örményországi szociális krízis mérséklésére a kabinet 200 millió forintot különített el, a jövőben pedig további több száz gyermek utazhat hazánkba. A feladat szervezése az örmény nemzetiségű államtitkár, Azbej Tristan feladata – tette hozzá.

A jó kapcsolatokról beszélt, közben nem támogatták az örményeket, amikor kellett volna

Az államtitkár emlékeztetett: az örmények a világon az elsők között vették fel a kereszténységet. Szerinte a székház átadása Örményország, az itt élő örmény közösség és a magyar kormány jó kapcsolatának, illetve a nemzeti egyházak és a diplomácia együttműködésének bizonyítéka.

Itt érdemes hozzátenni, hogy amikor a többi EU-s tagállam elítélte volna az azeri háborús agressziót, az Orbán-kormány vétója miatt ez nem sikerült. Ez akkor történt, amikor Ilham Aliyev azeri diktátor megtaposta a Hegyi-Karabah zászlaját és több százezer örmény kellett elmeneküljön az érintett területről az azeri támadás miatt.

Ramil Safarov kiadatása

Ramil Safarov 2004-ben Budapesten a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen

egy baltával lefejezte örmény katonatársát, Gurgen Margarjant.

Azért tartózkodtak egy intézményben, mert abban az időben egy angoltanfolyamon vettek részt a NATO szervezésében Magyarországon.
2012-ben kiadták Azerbajdzsánnak a Magyarországon életfogytiglani büntetésre ítélt baltás gyilkost, mert az azeri sajtó szerint Ilham Aliyev azeri elnöknek sikerült meggyőznie erről a magyar miniszterelnököt. Ahogy visszatért Ramil Safarov hazájába, azonnal amnesztiában (közkegyelem) részesült és nemzeti hősként ünnepelték. Lakást és életjáradékot is kapott (!).

Bár az Orbán-kormány azt állította ezek után, hogy mindenben a nemzetközi jognak megfelelően jártak el, Örményország azonnal megszakította a diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal. Ezek csak 2022. december 1-én álltak helyre egy döntés nyomán.

Az átadás előtt és után hétmillió dollárt utaltak

Furcsaság, hogy 2017-ben kiderült, hogy az azeri baltás gyilkos átadása előtti és utáni időszakban több mint

hétmillió dollárt utaltak át egy MKB-s számlára,

valószínűleg az „Azeri Pénzmosoda” néven elhíresült pénzmosási és befolyásolási kísérlet keretében – írta a Népszava.

2012 júniusában Yakub Eyyubov azeri miniszterelnök-helyettes Bakuban fogadta Orbánt, az utalások pont egy hónappal később kezdődtek.A kormány 2012 augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak Ramil Safarovot. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, hogy

„»sumák«, aki a pénzt összeköti a baltás gyilkossal”

– emlékeztetett a lap.

Valódi Hírek