Egy sokoldalú építőanyag: a gipszkarton

Az, hogy ki mivel szereti eltölteni a szabadidejét, nagyon változó lehet attól függően, hogy mi érdekel minket vagy miben lelünk örömet. Az viszont biztos, hogy sokan előszeretettel böngésszük a híreket, melyekben sok érdekes dologról olvashatunk.

Többek között például arról, hogy mik a legújabb építőanyagok, amikkel gyorsabban lehet dolgozni, vagy adott esetben szebb végeredményt lehet elérni.

Nos, a gipszkarton nem egy új találmány, ha egy kicsit jobban is utánajárunk, akkor láthatjuk, hogy a története meglehetősen régre nyúlik vissza. A mai formáját egy amerikai feltaláló, Augustine Sackett fejlesztette ki a 19. század végén. Ez egy nagyon sokoldalú, több mindenre is felhasználható építőanyag, amit sokan előszeretettel alkalmaznak.

Ha neked is szükséged van rá, akkor könnyű dolgod van, ugyanis az újház debreceni út minőségi gipszkarton termékei között garantáltan rátalálsz a megfelelő kivitelre. Itt a Rigips, a Jaf, a Masterplast és a Siniat által gyártott gipszkartonokat tudod beszerezni, amelyek többféle kivitelben – normál, tűzálló, törésálló, hanggátló, hajlítható, nedvességálló, impregnált, stb. – készülnek.

Mai cikkünkben ezt az igen praktikus építőanyagot fogjuk egy kicsit jobban is górcső alá venni, és elmondjuk, mi mindenre lehet felhasználni. Vágjunk is bele!

Belső válaszfalakat, mennyezetet tudunk kialakítani

A gipszkartont kitűnően fel lehet használni arra, hogy álmennyezetet építsünk vagy az egyes helyiségekben – akár utólagosan is – válaszfalakat hozzunk létre, ugyanis gyorsan felépíthetőek és könnyen szerelhetőek.

Ha a hangszigetelés egy kiemelt követelmény, mert például az egyik helyiség a pihenésre szolgáló hálószoba vagy a babaszoba, akkor érdemes erre a célra hanggátló változatot választani.

Tűz- vagy hanggátló megoldások megvalósítására is felhasználhatók

A gipszkarton kitűnő választás akkor is, ha kis szerkezeti vastagsággal szeretnénk létrehozni tűzálló szerkezeteket. Erre többek között például akkor lehet szükség, ha egy iroda vagy irodaház térelválasztó falait úgy akarjuk megépíteni, hogy közben a tűzvédelmi előírásoknak is megfeleljünk.

A tűzgátló gipszkarton speciális anyagokból készül, ennek köszönhetően lassítja, meggátolja a tűz terjedését, ezáltal növeli az épület védelmét, illetve az ott dolgozók biztonságát.

Nedvességálló burkolatok létrehozására is alkalmasak

Az impregnált gipszkarton megbízhatóan ellenáll a nedvességnek és a penészesedésnek, ami alkalmassá teszi a nedves helyiségekben – például a konyhában, fürdőszobában – történő használatra.

Látható tehát, hogy a gipszkartonok valóban olyan építőanyagok, amiket nagyon sokoldalúan lehet felhasználni. Létre tudsz hozni például belső válaszfalakat vagy akár mennyezetet is, de tűz- vagy hanggátló megoldások és nedvességálló burkolatok kialakítására is remekül használhatóak.

Csak arra kell figyelned, hogy mindig a megfelelő minőségű és típusú változatot szerezd be. Bármelyikre is van szükséged, az újház debreceni út webshopjának kínálatában megtalálod.