Koránt sincs vége: Drámai híreket közölt a vízügy az árvízről

Figyelmeztették a lakosságot.

Hosszan elhúzódó árhullámra kell felkészülni

Hosszan elhúzódó árhullámra kell felkészülni, sokáig lesz érvényben harmadfokú készültség az érintett folyókon – hívta fel a figyelmet az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Siklós Gabriella hangsúlyozta, hogy a Dunán többnyire 5-8 nap alatt vonul le az árhullám, azonban most ennél hosszabb idővel kell számolni. Ha nem esik újabb eső, az Alpokban olvadó hó akkor is utánpótlást ad – jelezte a szóvivő.

Közlése szerint a Szigetközben befejezték a felkészülést a vízügyi szakemberek. Értékelése szerint a Lajta mellett kritikus a helyzet. Hozzátette, hogy kedden a Dunakanyarban „lettek sűrűbbek” a feladatok.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a műsorban mindenkit nyomatékosan megkért arra, hogy

kerüljék a katasztrófaturizmust, mert az akadályozza a védekezést.

Ezzel kapcsolatban Siklós Gabriella kiemelte: a katasztrófaturizmus árthat a védműveknek is, amelyeknek rendkívül hosszú időn keresztül kell ellenállniuk a víz nyomásának.

Mukics Dániel közölte: a katasztrófavédelem szakemberei részt vesznek a védekezésben, a többi között segítenek az önállóan védekező önkormányzatoknak, amennyiben azok ezt igénylik.

A szolgálati rend átszervezésével ötszáz tűzoltót tudnak kivezényelni az árvízi védekezésre, és a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ hallgatói, valamint oktatói is bekapcsolódnak a munkálatokba – ismertette.

Budakalász

„Budakalászon mintegy ötezer homokzsákot töltöttek meg a Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi szakembereinek irányításával a kirendelt katonák, civil önkéntesek, a városgazdaság- és a városrendészet munkatársai és cserkészek, összesen körülbelül 150-en”

mondta a Népszavának Péterffy Gábor, a budakalászi önkormányzat kabinetvezetője. Mint mondta, azzal számolt, hogy ha délutánra minden homokzsák a helyére kerül, nyugodtan várhatják a szombatra jelzett tetőzést.

Közölte: Budakalászon 266 olyan ingatlan van az üdülőterületen, amely hullámtérbe, vagyis a Duna és a gát közötti területre épült, ezeket várhatóan érinteni fogja az árvíz. Ezen ingatlanoknak 150 állandó lakója van, az ő védelmükről, elhelyezésükről igyekeznek gondoskodni.

Dunaalmás

A Komáromhoz közeli Dunaalmáson szombat óta folyamatosan zajlik a munka – mondta Makay Tibor polgármester, aki szerint eddig minden nap mintegy 150 önkéntes is segítette a munkát. Keddi állás szerint 500 tonna homokot zsákoltak be, amelynek eredményeképpen mintegy 46 ezer zsákot építettek be a gátakba. Három helyszínen belterületen is védekeznek, a vasúti töltés alatti átjárókat lezárták, vagy gátat építettek mellé, így védve a házakat a töltés túloldalán.

„A negyedik kritikus helyszín az Által-ér mederszakaszán van, itt az önkormányzat közösen védekezik az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal, éppen most épül egy 400 méteres mobilgát szakasz, ami további 400 homokzsákkal lesz megerősítve”

– tájékoztatott Makay Tibor, aki bizakodó, mert a szakemberek a péntek reggel 7 órára becsült tetőzést 8 méteren várják, a település védekezési magassága pedig 8 méter 30 centiméter, vagyis – jelezte – van még „tartalék” a gátakban. Ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy a probléma csupán az, hogy az apadás lassú lesz, napokig magas lesz a vízállás, a gátak átázása, valamint hosszú távú többletterhelése pedig veszélyeket hordoz magában.

Kismaros

Neubauer Roland, Kismaros polgármestere elmondta: minden önkormányzatnál a település sajátosságait figyelembe véve a védekezési-, vagy veszélyelhárítási tervben határozták meg, milyen anyagból mekkora készleteket kell tárolni. Kismaros épp ezért az első 30 ezer zsákot saját készletből tudta megoldani, múlt hét végén már a környező építőanyag kereskedőkkel, bányákkal, fuvarosokkal, elindult a homokszállítás is.

Vasárnap pedig az önkormányzat megküldött igényei alapján az Országos Vízügyi Főigazgatóság elkezdte küldeni a további zsákokat, amelyekből ezzel további 100 ezer érkezett hozzájuk. A szükséges fóliákat, amelyek az átszivárgások ellen védenek, az önkormányzat már a hétvégén megvásárolta – mondta a lapnak Neubauer Roland. A polgármester közlése szerint Kismaros 600 méteren védekezik, 250-en vannak a védekezési vonalon, köztük a honvédség és a katasztrófavédelem munkatársai is. Elmondta, nagyon magas a civil részvétel is, még Budapestről is érkeznek, erre pedig szükség is van, mivel a település egy kritikus szakaszán csak kézi erővel tudnak védekezni.

„Körülbelül tízezer homokzsákot csak csatárláncban tudunk eljuttatni a megfelelő helyre”

– mondta a polgármester.

Leányfalu

Leányfalun már vasárnap elkezdték a munkálatokat, hétfőre pedig megérkeztek a vízügy és a katasztrófavédelem emberei is. Az ő irányításukkal pedig kijelölték a veszélyeztetett részeket. Adorján András polgármester arról tájékoztatott, hogy kedd reggel 75 katona érkezett, valamint a Ludovika harmadéves hallgatói, ők építik a 11-es út legmélyebb pontján a gátat váltásban az éjjel érkező további 75 katonával.

Kisoroszi

Az egyik leginkább veszélynek kitett település Kisoroszi, amit akár hat-nyolc napra is elzárhat a külvilágtól az ár. Az önkormányzat itt ételt, orvosi és tűzoltói ügyeletet biztosít, vészhelyzet esetén pedig motorcsónakkal lehet majd elhagyni a települést. Molnár Csaba korábban elmondta: a lakosok maguk dönthetnek, hogy elhagyják, részlegesen kipakolják otthonukat, vagy homokzsákokkal és fóliákkal védekeznek. Az önkormányzat minden esetben segítséget nyújt számukra – hangsúlyozta.

(MTI / népszava.hu nyomán)

(Címlapkép: m.infocegled.hu)

Valódi Hírek