Megvannak az idei Emmy-díjasok: Mutatjuk a győzteseket (+videók)

Tarolt a Shógun és Szarvasbébi, a Ripley csak a rendezői díjat vihette haza.

Semmi sem hangzik rosszabbul, mint az, hogy a „televíziózás krémje”, holott pontosan ők azok, akik tegnap este megjelentek, hogy átvegyék a nevezett területen alkotott műveikért a jól megérdemelt Emmy-díjat.

A „televíziózás” mentségére szolgáljon, hogy ez a kérdéses színvonalú magyar tévésororozatokkal ellentétben nagyrészt a nemzetközi streamingszolgáltatók műsorait takarja; ezek között pedig akadt néhány egészen kiváló is az idén.

Hatalmas meglepetést okozott a győztes

A legnagyobb meglepetést az okozta, hogy a The Crown (A korona), illetve másik esélyesként számon tartott 3 Body Problem (3 Test Probléa) helyett

a Shógun nyerte a legjobb drámai sorozat,

valamint a drámai sorozat rendezői (Frederick EO Toye) díját is.

@varietymagazine

#Shogun star Hiroyuki Sanada wins the #Emmy for best lead actor in a drama series.

♬ original sound – Variety – Variety

A legjobb színészek a drámasorozatokban szintén a 3 Test Probléma szereplői közül kerültek ki; nyert Anna Sawai és Hiroyuki Sanada is.

A legjobb minisorozatokat is jutalmazták

A minisorozatok között az idén, ahogyan az várható is volt, a Baby Reindeer (Szarvasbébi) nyert, holott a Ripley is esélyes volt. A szavazók nyilván értékelték a minisorozatban való legjobb színészi alakítást, valamint forgatókönyv díját is elnyerő Richard Gadd teljesítményét, aki gyakorlatilag egyedül hozta létre az egyébként saját intim visszaélés-tapasztalatán alapuló sztorit.

Gadd, egyébként láthatóan elérzékenyülve úgy köszönte meg a díjat, hogy arra hívta fel minden jelenleg rossz helyzetben levő néző figyelmét: sosem gondolta volna, hogy képes lesz talpra állni, de tíz évvel később mégis itt tart és

mindenki higgyen benne, hogy a dolgok jobbra fordulnak.

@entertainmenttonight

Richard Gadd shares an inspiring message following his #Emmy win for ‘Baby Reindeer’ #babyreindeer #richardgadd

♬ original sound – Entertainment Tonight

A minisorozatok rendezői díját viszont Steve Zaillian nyerte el a Ripley rendezéséért, ami sovány vigasz ahhoz képest, hogy sokan drukkoltak a Ripleyt olyan rejtélyesen megformáló, már az Oscar kapcsán is sokat emlegetett zseniális Andrew Scottnak. Ha lenne operatőri díj, akkor nyilvánvalóan a tévézésben egyedülálló film-noir stílusú minden részletre kiterjedő figyelemmel készült Ripley nyerte volna azt is.

@deadline

#AndrewScott has arrived! #Emmys

♬ original sound – Deadline

A legjobb minisorozatban játszó női főszereplő díját a veterán Jodie Foster vihette haza a True Detective: Night Country-ban nyújtott alakításáért.

A reality sem maradt ki

A legjobb reality verseny díját a Traitors (Az árulók) nyerte el, és ebben nagy szerepet játszhatott a szintén díjnyertes, mindig szellemes és megkapó Alan Cumming.