Mikor kell diétáznia az ebnek?

Ha meghalljuk azt a szót, hogy diéta, egyből a betegség és a koplalás jut sokunk eszébe. Amikor a kutyusok elrontják valamivel a gyomrukat, akkor nekik is ezt kell tenniük. Van, hogy nagyon sokat esznek, vagy esetleg behabzsolják a szemük elé kerülő eleséget és ez vezet a bajhoz.

Ilyenkor elég egy kis kihagyás és rendeződik a pocakban minden. Más az eset a hosszú távú, azaz az eliminációs diétával. Ez allergiagyanú esetén szükséges.

Egy fehérje és egy szénhidrát

Az eliminációs diéta, ahol az alapoktól építik fel a kutya étrendjét, rendkívül hatékony lehet. A Falatozoo.hu állateledel webáruház konzervek és szalámik választéka nagyon meg tudja könnyíteni a gazdik dolgát ebben. Több szempont – testméret, életkor, fehérjeforrás, gabonatartalom – szerint lehet kiválasztani azt a terméket, amivel például a diéta alatt eteted az ebet.

Az eliminációs diéta lényege abban áll, hogy egy új fehérjét és maximum egy szénhidrátféleséget tartalmazhat csak a kutya elesége. Ezzel igen jó hatásfokkal lehet a galibákat okozó allergéneket kizárni. Ha egyszerre többféle fehérjét adnál az állatnak, akkor nem igazán érhetnél el változást, nem derülhetne ki, mire is allergiás a négylábú barátod.

Időigényes, de hatékony

A leggyakrabban valamelyik húsfélére allergiásak a kutyák, ez lehet a csirke-, marha-, pulykahús. A gabonák közül pedig az árpa, búza vagy a kukorica sok esetben nem megfelelő nekik.

Az allergia a környezetre és az ételre kiváltott reakció, amit maga a szervezet idéz elő. Rengeteg minden okozhatja ezt persze, de bármelyik életkorban megjelenhet, nemcsak a gazdiknál, hanem a szőrös pajtásoknál is. A tünete pedig náluk a viszketés, kiütések, fül- vagy szemgyulladás, de köhögés és persze hányás és hasmenés is jelentkezhet. Ilyen esetekben pedig, mint nekünk is, nekik is diétázni kell, s fel kell fedni az okokat.

Az eliminációs diéta általában 6-12 hét alatt hoz eredményt. Ugyan az allergiatesztek kideríthetik, hogy mire reagál a szervezet, de a konkrét okot nem nevezik meg. Ehhez a szigorú és időigényes eliminációs diétánál talán semmi nem alkalmasabb. S nem is olyan drága, mint a tesztek.

A gyakorlatban

Mindenképpen olyan húst kell etetni a kutyával, ami még addig soha nem szerepelt az étrendjében. Hiszen pont az a lényeg, hogy biztos legyél abban, hogy a szervezete nem találkozott még az anyaggal. Ha eddig csirkét evett, akkor adj neki nyulat. A marha is sok ételben szerepelhet, ezért érdemes azt is mellőzni. Adhatsz “extrémebb” dolgokat is, mint a strucc-, szarvas- vagy zebrafalatok. A Falatozoo.hu állateledel webáruházban ilyeneket is találsz. A szénhidrát is más legyen, mint az addig megszokott. Kiváló választás a köles, a rizs vagy a hajdina, mivel egyikben sincs például glutén.

A diétát addig kell folytatni, amíg el nem múlnak a kellemetlenségek. Jutifalat és vitamin sincs, és nincs lazítás. Legyetek kitartóak, s akkor majd idővel minden visszatér a rendes kerékvágásba.