Kiadták a figyelmeztetést: Ítéletidő vár ránk vasárnap

Esőt és szelet hoz a vasárnap.

Az árvízvédelmi munkákat eső és szélvihar nehezíti vasárnap – hívta fel a figyelmet friss előrejelzésében a HungaroMet Zrt.

Ítéletidő vár ránk vasárnap

A Dunántúlon a legerősebb széllökések egyre nagyobb területen meghaladják a 70 km/h-t.

Szombat estétől kiemelten a Soproni-hegység, Kőszegi-hegység, illetve a Bakony és a Balaton környezetében 90-110 km/h, késő estétől akár 110-120 km/h-t meghaladó széllökések is előfordulhatnak. Az időjárási helyzetre való tekintettel

a legmagasabb fokú, piros riasztást is kiadhatják.

Elsősorban a fent említett térségekben, különösen a vasárnapra virradó éjszaka során. Vasárnap napközben viharos széllökések továbbra is előfordulhatnak a Dunántúlon (egyre inkább a nyugati részeire korlátozódva), a 90 km/h-t meghaladó széllökések gyakorisága, majd esélye is fokozatosan csökken.

Vasárnap este már csak kevés helyen lehet viharos széllökés.

Hatalmas eső zúdul az országra

Fokozatosan erősödik a csapadék intenzitása,

egyre nagyobb területen várható eső. A szombat délutántól vasárnap délutánig tartó 24 óra alatt a lehulló csapadék mennyisége az ország túlnyomó részén meghaladja a 20 millimétert.

A csapadék intenzitása az éjszakai órákban lesz a legnagyobb.

A Dunántúlon és az Északi-középhegységben nagy területen 30 millimétert meghaladó csapadékösszeg valószínű. Lokálisan azonban 50 milliméter feletti mennyiség is hullhat. Az Alföld egyes részein (legnagyobb eséllyel a keleti területein) lesz, ahol nem éri el a csapadékmennyiség a 20 millimétert.

Vasárnap délután az északi területeken egy-egy intenzív záport dörgés, villámlás kísérhet.

Forrás: HungaroMet Zrt.

Valódi Hírek