Durva adócsalót kapott el a NAV: A saját felvételei vezették nyomra a hatóságot

Lecsapott a NAV az adócsaló gyorsétkezdére.

Minden hatodik értékesítését eltitkolta egy vidéki városban működő gyorsétkezde. A tranzakciók nem szerepeltek sem az online pénztárgép, sem az online számla adatbázisában – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) lecsapott.

Többmilliós adócsalást leplezett le a NAV

A valós forgalmat az üzlet kamerafelvételei

és a cég laptopjába mentett rendelési, számlázási adatok alapján rekonstruálták az ellenőrök – közölte a NAV csütörtökön az MTI-vel.

A NAV azt írta, hogy a kockázatelemzőknek lett gyanús az étterem. A bevétele ugyanis jóval alacsonyabb volt, mint amire következtetni lehetett a futárcégek kiszállításról szóló számláiból. A revizorok helyszíni ellenőrzéssel derítettek fényt az esetre. Az étkezdében működő informatikai eszközökről, az adózó laptopjába rögzített forgalmi adatokról és a kamerák felvételeiről is adatmentést végeztek.

A laptopon talált adatbázis rendelési adatokat, számlabizonylatokat tartalmazott.

Valami „nem stimmelt”

A revizorok ezt az adatállományt vetették össze az online számlázó program és az online pénztárgép adataival. A vizsgált bizonylatok körülbelül egyhatodának nem volt nyoma sem a kiállított számlák, sem a pénztárgép adatai között.

A laptopon tárolt bizonylatok szerint az összes ilyen számlát készpénzzel fizették.

A revizorok a kamerafelvételeken is egyértelműen azonosítani tudták ezeket a megrendeléseket. A 2022-es adóbevallásban rögzített összeg több mint hárommillió forinttal, a 2023-as pedig több mint ötmillió forinttal maradt el az adózó adatbázisában szereplő valós bevételi adattól.

A vállalkozást több mint 1,6 millió forint áfa és mintegy 130 ezer forint turizmusfejlesztési hozzájárulás pótlólagos kötelezettség terhelte – írták a közleményben.

(MTI)

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek