Mi történt? Máris kínosan magyarázkodnak Novák Katalinék a bukott államfő ázsiai útja miatt

A kegyelmi botrányba belebukott Novák Katalin volt köztársasági elnökként kapott hivatalos meghívást Dél-Koreába – tudatták.

Novák Katalin Ázsiába utazott, hogy veszélyekre figyelmeztessen

Megírtuk, hogy első alkalommal lépett a nyilvánosság elé Novák Katalin, miután lemondott a kegyelmi botrány miatt. A bukott köztársasági elnök ezúttal Ázsiában bukkant fel, immár az XY Worldwide szervezet alapító-vezérigazgatójaként állt a színpadra. A ped0filbotrányba belebukott Novák Katalin hétfőn – szintén az X-en – jelentette be, hogy a jövőben a civil szervezet vezetőjeként fog tevékenykedni.

„Azért jöttem a World Knowledge Forum 2024-re, hogy figyelmeztesselek: Korea veszélyben ❗️

Dél-Koreában a legalacsonyabb a születési arány a világon, 0,7 gyermek jut egy nőre, ami jóval a helyettesítési szint alatt van.📉”

írta az X közösségi oldalon Novák.

Megszólalt Novák titkársága a bukott államfő útjáról

„Novák Katalin volt köztársasági elnökként kapott hivatalos meghívást Dél-Koreába és Japánba,

tekintettel a demográfiai fordulat érdekében tett erőfeszítéseire és e téren szerzett tapasztalataira”

– közölte a hvg.hu-nak adott válaszában Novák titkársága. Mindezt azok után tudatták, hogy a lap jelezte, Novák Katalin nem az XY Worldwide szervezet nevében, hanem volt köztársasági elnökként kapott meghívásokat.

Kiderült, ki fizette Novák útját

Arra vonatkozóan, hogy ki fizette Novák Katalin útját, a titkárság azt írta válaszában, hogy

„az utazás megszervezése a hatályos jogszabályoknak megfelelően történt”.

A hatályos jogszabályok szerint a volt köztársasági elnököt nemcsak havi „tiszteletdíj” – jelenleg bruttó 5,2 millió forint – és háromfős titkárság illeti meg, hanem az is, hogy a „közéletben való szerepvállalással összefüggő, külföldi hivatalos programokat” finanszírozhatja neki az állam, mégpedig első osztályon. A titkárság közlése alapján nem derül ki egyértelműen, hogy az utat ki fizette.

Megjegyezzük, meglehetősen furcsa körülmény, hogy Novák Katalin a Fidesz „családpolitikáját” népszerűsíti haknijai során, ugyanakkor felidézzük, lemondásának oka éppen az volt, hogy elnöki kegyelemben részesítette a bicskei gyermekotthon ped0fil bűnsegédjét, Kónya Endrét.

Kapcsolódó:

Ilyen nagy a baj? Megtörte a néma csendet Novák Katalin, és rögvest ráhasalt a vészcsengőre

Nem hagyták sokáig az út szélén: Novák Katalin fontos kinevezést kapott

Valódi Hírek