FRISS: A DK vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az egyházon belüli zaklatások kivizsgálására (+videó)

Vadai Ágnes vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte.

A Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, Vadai Ágnes azonnali vizsgálóbizottság felállítását sürgeti az egyházon belül kipattant zaklatási ügyek felderítésére – közölte a párt alelnöke. A politikus videó keretében számolt be a DK kezdeményezéséről.

Ki kell vizsgálni az egyházon belüli nemi bűncselekményeket

„Képzeld el, hogy a kislányodat beíratod hittanra, majd kiderül, hogy az oktató korábban kislányokat zaklatott, sőt a saját nevelt fiát is, de minderről nincsen dokumentáció, mert neki nem kell erkölcsi bizonyítvány, hogy tanítson.

Vagy képzeld el, hogy elengeded a kisfiad hittanórára egy olyan paphoz, akiről kiderül, hogy éveken keresztül zaklatott egy fiatalt. Aki hiába próbált menekülni ez elől, nem tudott. Majd amikor a nyilvánosság elé állt, még őt jelentették fel zaklatók.

A helyzet az, hogy Magyarországon ezt el sem kell képzelned.

Ez kettő a sok-sok megtörtént esetből. És mégis ilyenkor mit hallunk? Jaj, kérem szépen, ez az egyház ügye. Mi az egyház ügye? Az, hogy hogyan zaklattak egyházi személyek gyerekeket éveken, sőt évtizedeken keresztül?

Az egyházi bűncselekmény nem „belügy”, mindannyiunkra tartozik

Miért lenne ez egyházi belügy? Miért nem lehet ez mindannyiunk ügye, hogy lássuk, mi történt az elmúlt években, évtizedekben Magyarországon a magyar egyházban.

Véget kell vetni annak, hogy el lehet bújni a hit mögé, hogy el lehet bújni Isten mögé. Azt javasoljuk, hogy egyházi személyekből és civilekből álló vizsgálóbizottság jöjjön létre valamennyi magyar egyházon belüli gyerekek sérelmére elkövetett nemi bűncselekmények kivizsgálására.

A jelentést pedig természetesen nyilvánosságra kell hozni. Hogy miért van erre szükség? Azért, mert akkor tudunk változtatni, ha látjuk a múltat is, akkor tudunk a jelenben jobb és hatékonyabb eszközöket alkalmazni, ha tudjuk, hogy milyen módszereket alkalmaztak.

Nagyon fontos, nem csak az egyház vizsgálódik. Civilek is kellenek a Bizottságba, és civilek is kell, hogy ott legyenek, mert akkor lesz valódi vizsgálat, és akkor lesz valódi nyilvánosság. A gyereked a legnagyobb kincsed.

Te is tudni akarod, hogy biztonságban van, igaz?”

– tette fel a kérdést Vadai Ágnes.

A Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettesének videóját >>ITT<< nézheted meg.

(Vadai Ágnes/Facebook)

Valódi Hírek