Teljesen megbolondul az időjárás Európában: Hatalmas áradásra figyelmeztettek a szakértők

Szeptemberben akár áradások is lehetnek Európában.

Hatalmas esőzésekre kell készülni Közép-Európában

– erre figyelmeztetett a napokban a severe-weather.eu. Mint írták, a szubtrópusi légtömeg-advekciók (a légköri jellemzők vízszintes irányú légmozgások általi szállítása – a szerk.), a Földközi-tenger melegsége, valamint a kedvező frontrendszerek különböző kombinációja okozza azt, hogy szeptember közepéig sok csapadék várható.

A részletezés szerint az első front vasárnaptól hétfőre virradóra haladt át a Földközi-tenger északi részén, továbbá az Alpokon. A hét folyamán hideg légtömegek sodródnak Közép-Európa fölé, nagyobb mennyiségű hó is előfordulhat az Alpokban. A rendellenes esőzések nem csupán Európát sújtják, a Nyugat-Szahara jelentős része szeptemberben

megkapja a normál havi csapadék több mint 500 százalékát.

Mint kifejtették, meleg, nedves levegő sodródik a Földközi-tenger északi részére és Közép-Európába az elkövetkezendő napokban. Ez

akár áradásokhoz is vezethet az érintett területeken.

Arra is rámutattak, hogy a tengervizek szeptember elején még rendkívül melegek Európában. És minél melegebbek a tengerek, annál szélsőségesebb esőzések fordulhatnak elő.

Víz öntötte el a horvát tengerpart több városát

A heves esőzések miatt hétfőn a horvát tengerpart több városát is elöntötte a víz – írta a Jutarnji List című horvát napilap. Dubrovnik óvárosában a turisták térdig érő vízben sétálnak, a hirtelen áradat pedig üzleteket és vendéglátóhelyeket öntött el.

Mato Franković, a város polgármestere arra kért mindenkit, ha teheti, maradjon otthon. Ez még csak a kezdet, a meteorológiai intézet jelentése szerint 15 és 23 óra között újabb heves esőzések várhatók – mondta, hozzátéve: a tűzoltó egységek már a terepen vannak, de próbálja meg mindenki maga is megvédeni ingatlanát.

Makarskában rövid idő alatt egy négyzetméterre 40 liter csapadék hullott le. A városi vízelvezető rendszer nem tudta elnyelni a rengeteg vizet, ezért több gépkocsi ajtónyílásig állt a vízben – részletezték az MTI-n.

A heves esőzések fennakadásokat okoztak a forgalomban Splitben és Zadarban is, és a hőmérséklet hirtelen az átlagos 35 fokról 25 fokra csökkent. Teljes a káosz a tömegközlekedésben is.

Horvátországban hétfőn kezdődött az új tanév. A kormány az óriási hőségre hivatkozva egy héttel elhalasztotta az iskolakezdést.

A nyugat-balkáni ország az utóbbi hat évtized legmelegebb augusztusán van túl. Az előrejelzések szerint ősszel sem várható lehűlés,

a szeptember bizonyosan melegebb lesz a szokásosnál,

nemcsak a tengerparton, hanem az ország középső részén is, és várhatóan októberben és novemberben is az átlagosnál melegebb idő lesz. Ugyanakkor egyre gyakrabban kell majd viharokra és heves esőzésekre számítani.

Mi a helyzet Magyarországon?

A meteorológusok heves esőzésekre figyelmeztettek több vármegyében. Kedden gomolyfelhők tarkítják majd az égboltot, napközben az északi, északnyugati szél lesz domináns. Nemrég még a hőség miatt riasztottak, ám kedden például csak 21–26 Celsius-fokig kúsznak majd a hőmérők higanyszálai.

Kapcsolódó: Befutott a figyelmeztetés: Szakadni fog az eső az ország több pontján (+térkép)

A hidegfronthatás főként az ország nyugati részében élők körében okozhat panaszokat a nap során. Ilyen lehet a fejfájás, vérnyomás-ingadozás, ingerlékenység – írta a met.hu.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek