Undorító, amit Pokorni Zoltán az utolsó pillanatban meglépett – kiakadt a Kutyapárt

Szép lassan kiderülnek Pokorni Zoltán mocskos ügyei is.

Pokorni Zoltán megszegte korábbi ígéretét, hiszen fideszes

Megírtuk, hogy két ingatlant is eladásra kínált a XII. kerület leköszönő fideszes vezetése annak ellenére, hogy Pokorni, a távozó polgármester megígérte: nem fognak több önkormányzati ingatlant értékesíteni a hátralévő időben – erről Kovács Gergely, a XII. kerület már megválasztott, de csak októberben hivatalba lépő polgármestere írt augusztusi bejegyzésében.

Az utolsó pillanatban írt ki közbeszerzést Orbán embere

A XII. kerület – Pokorni Zoltán polgármester

korábbi ígéretével ellentétben – az átadás-átvétel előtti utolsó pillanatban nagy értékű közbeszerzést írt ki

a Kovács Gergely és számos oknyomozó újságíró által korrupciógyanúsnak tekinthető parkolási szoftver támogatási szolgáltatásaira – hívta fel a figyelmet közleményében a Kétfarkú Kutya Párt.

A szerződés októberben jár le

Emlékezetes, az önkormányzati tulajdonban lévő Fáber Kft. még 2019-ben írt ki nyílt közbeszerzést a kerület nevében. Erre a Sessionbase Kft.-től érkezett az egyetlen ajánlat, amely a budapesti parkolási közbeszerzések „megkerülhetetlen” szereplője. A kiírásban több versenyt korlátozó feltétel is szerepel, amelyekkel azt „biztosították”, hogy kizárólag ez a cég tehessen ajánlatot. Az öt évre kötött szerződés 2024 október 20-án jár le.

Ugyan a korlátozások ellenére is volt elvi lehetőség arra, hogy a közbeszerzésen más cégek is részt vegyenek, ez azonban már nem teljesül az új kiírásoknál: szeptember 5-én indították el ugyanis hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás keretében egy olyan közbeszerzést, amelynek éppen az a lényege, hogy felszámolja a versenyt, de azt is „elintézték”, hogy csak egy cég lehessen a befutó.

A 444.hu beszámolójában megjegyezte, ez egy olyan kivételes eljárás, amelyhez azt kell igazolni, hogy a szerződő cég kizárólagos joggal rendelkezik az üzemeltetendő szoftverrel kapcsolatban, továbbá azt is bizonyítani kell, hogy az önkormányzat számára nem létezik más alternatíva a Sessionbase szoftverének helyettesítésére.

A Kutyapárt kiakadt Pokorni botrányos lépésén

„A kizárólagosságot nehéz értelmezni jelen esetben, mert tudomásunk szerint a kerület nem vásárolta meg a szoftverlicenszeket, illetve a használati jogosultságuk a korábbi szerződés alapján november végén lejár,

így ezt követően semmi nem kötelezi az önkormányzatot arra, hogy ezt a rendszert használják”

– jelezte közleményében a Kétfarkú Kutyapárt.

Hozzátették: valószínűleg az sem igaz, hogy nincs reális alternatíva, ugyanis a korábbi közbeszerzésen mát több alkalommal is támadták a kiírást azon cégek, akik szintén szerettek volna ajánlatot tenni.

Közleményükben kiemelték, hogy a pályázati határidő szeptember 25., ez pedig szerintük felvetheti azt a kérdését, hogy a hónapból fennmaradó 3 munkanap elég lesz-e a régi vezetésnek arra, hogy lezárja a tendert.

„A válasz valószínűleg nem, tehát a jelenlegi polgármester és a Fáber Kft. ügyvezetője csak arra törekszik, hogy »kötött pályára« tegye az ügyet, és az új polgármesterre hagyják a végső döntés meghozatalát, aki elképzelhető, hogy olyan helyzetbe kerül majd,

hogy nem fog tudni a közbeszerzési törvény megsértése nélkül kihátrálni ebből a közbeszerzésből”

– írták.

A Közbeszerzési Hatóság is vizsgálódik az ügyben

A Közbeszerzési Hatóság a versenyt kizáró kivételes közbeszerzési eljárásforma miatt kötelezően vizsgálja, hogy a közbeszerzés megfelel-e az erre vonatkozó törvényeknek. A párt elnöke, a kerület leendő polgármestere pár éve még pert is indított a Hegyvidéki Önkormányzat ellen, ugyanis képviselőként hiába kérte, hogy betekinthessen a kerületi parkoláshoz kapcsolódó iratokba.

Megszólalt a Fáber Kft. ügyvezetője

2019 decemberében a XII. kerület önkormányzati parkolási cége, a Fáber Kft., egy 870 millió forintos (bruttó 1,105 milliárd forint) szerződést kötött a Sessionbase Kft.-vel, amely havi nettó 14,5 millió forintot kap a parkolási szolgáltatásért. Ezzel szemben a szomszédos I. kerületben a havidíj mindössze 1,42 millió forint. Az árkülönbség tízszeres. Kovács Gergely jelezte, hogy adatai szerint 2014-ben még nem volt ekkora eltérés: akkor a XII. kerületben is csak 1,8 millió forint volt a havidíj. A Fáber Kft. ügyvezetője, Wachsler György levélben adott „magyarázatot” az árkülönbségre vonatkozóan.

„A Sessionbase Kft. olyan feladatokat is ellát a kerületben, amelyeket a többi szerződés nem tartalmaz, mint például az automaták karbantartása, vagy az automatákból az aprópénz ürítése és elszállítása, stb. Összegzésként elmondható, hogy a cikk szerzője nem almát hasonlít össze körtével (ez se lenne helyes), hanem almát dinnyével”

– idézték Wachsler György válaszát.

Kapcsolódó:

Mit művel Pokorni Zoltán? Undorító lépésre szánta el magát utolsó heteiben a bukott polgármester

Ez most megint mi? Újabb furcsa „lombkoronasétány” nőtt ki a földből

Durva megszorításokat vezetnek be Budapest egyik leggazdagabb, fideszes kerületében

Valódi Hírek