Rághatja a körmét Orbán: Váratlanul aknamezőn találhatja magát a miniszterelnök

Már a héten sor kerülhet az Orbán–Zelenszkij találkozóra.

Orbán Viktor a héten elhagyja az országot, Zelenszkij elnökbe is belefuthat

Orbán Viktor miniszterelnököt a héten egy észak-olaszországi gazdasági fórumra várják, ahol panelbeszélgetésen vesz részt Magyarország és Európa jövőjéről – jelentette az MTI-nek Havasi Bertalan, Orbán sajtófőnöke.

A beszámolók szerint a háromnapos Európai Ház – Ambrosetti fórum pénteken veszi kezdetét Cernobbióban, a Comói-tó partján. Az évente megrendezett eseményen Olaszország és más országok üzleti, ipari vezetői, diplomaták és kormánytagok találkoznak egymással.

Orbán ismét találkozhat az ukrán elnökkel Volodimir Zelenszkij államfővel

A Barron’s információi szerint Orbán a rendezvényen

újból találkozhat Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Emlékezetes, a két vezető legutóbb Orbán oroszbarát „békemissziója” során találkozott egymással.

Úgy tudni, az eseményen felszólal majd Giorgia Meloni olasz miniszterelnök is. Valerio De Molli, a The European House-Ambrosetti kutatóintézet vezérigazgatója milánói sajtótájékoztatóján közölte: azon dolgoznak, hogy az ukrán elnök is jelen lehessen a rendezvényen, azonban biztonsági okok miatt csak az utolsó pillanatokban fog kiderülni, hogy valóban ott lesz-e.

Aknamezőre léphet Orbán

Valerio De Molli az AFP hírügynökségnek elmondta: amennyiben Zelenszkij is részt vesz, úgy több minisztere is elkísérheti az egyeztetésekre.

Orbán mint az EU soros elnöki tisztségét betöltő ország „képviselője” lesz jelen a találkozón, úgy tudni valamikor ebéd előtt mond majd beszédet. De Molli azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy

az esemény „aknamező” is lehet a magyar kormányfőnek,

hiszen – jegyezte meg – „még egy vesszőt sem osztanak Orbán politikájából”.

Ugyanakkor kiemelte: fontos számukra a befogadó szellem, és tisztelik Orbánt azért, hogy megjelenik a találkozón. Orbánon kívül egyébként a szintén szélsőjobboldali holland Geert Wilders is részt vesz az eseményen.

Már Giorgia Melonival sem felhőtlen a viszony

Mint ismert, Giorgia Meloni olasz miniszterelnök több kérdésben is egyetért Orbánnal, azonban az Oroszországgal való viszonyukban jelentős eltérések mutatkoznak. Olaszország fegyvereket is küldött Ukrajnának az orosz agresszió elleni védekezéshez, de azzal a feltétellel, hogy ezeket a fegyvereket Kijev kizárólag Ukrajna területén használhatja, a jelenlegi ellentámadásban például már nem.

(MTI/népszava.hu nyomán)

Valódi Hírek